Favoritört till matlagningen, lätt att odla själv

Extra stor och god basilika

Svegro lanserar nu extra stora ekologiska örter i matbutikerna. Basilika är en favorit bland många och kommer nu med större och smakrikare blad. Om du köper en kruka basilika, kan du enkelt föröka den, så du får hur många som helst.

Basilika förökas liksom pelargon med toppsticklingar. HÄR kan du läsa om hur du gör med pelargon. En längd på ca 7 cm är lagom. Klipp precis under ett bladfäste och ta bort bladen där. Spara några blad i toppen. Plantera sticklingen i såjord eller vanlig blomjord uppblandad med grus. Inga blad under jordytan, vattna och dra över en plastpåse med några lufthål. Ställ ljust och varmt men inte soligt så har du snart en ny planta. Du kan också sätta sticklingen i ett glas vatten för rotning,men det är en helt onödig omväg. När den rotat sig tar du bort plastpåsen och när den vuxit några cm ska du nypa bort topparna så grenar den sig och du kan så småningom skörda sommaren ut. Skörda gör du genom att klippa bort övre delen av skotten och använda. Att bara plocka bladen längs stjälkarna ger inte samma impuls till att skjuta nya skott. För att orka ge mycket skörd behöver den en större kruka och regelbunden gödselvattning.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Favoritört till matlagningen, lätt att odla själv

Comments are closed.