Fruktträdsbeskärning ett tag till. Lite råd och tips!

Under september fortsätter jag med beskärning. Mina egna träd är klara så nu kan jag ägna mig bara åt andras. Beroende på väder stoppar jag redan innan månadsskiftet. Träden kan börja att läka beskärningssåren om de har fräscha gröna blad kvar. Det är ju bladen som tillverkar näring till hela trädet. Och träd som lidit av sommartorkan och ser svaga ut, bör man vänta med till nästa år. Trädet på bilden hade fin och god frukt, Säfstaholm, som ägaren tyckte om. Trädet behövde glesas en del men hade också kraftiga grenar som stack rätt upp, så vi tog ner de högsta och riktade grenarna utåt så att trädet blir mer lättskött och lättplockat. Inte grövre snitt än 5 cm gör jag i allmänhet och max 1/3 av grenverket tas bort vid samma tillfälle. Det här trädet var inte så tätt från början heller ( ja, jag var där i våras och tog en del) så det blev inte så mycket på marken den här gången. OBSERVERA att man ska aldrig kapa av alla grenar upptill rakt av, då har man snart ett lika högt träd och dubbelt tätt som förut. Gallring på rätt sätt kräver en del kunskap.

Nyss beskuret gammalt träd, nu lagom högt

Unga träd klipper man på våren innan bladen slår ut, för att få växtkraft till nya grenar. Ett gammalt träd som stagnerat klipper man också då. Målet är att trädet både ska ge frukt och ge nya skott med blad. När en av sönerna köpte hus fanns några skraltiga äppelträd på tomten, gamla men små och mossbeväxta. Vi upptäckte att berget vara nära under jorden så träden hade ingen bra förutsättning. Men jag skar in ena trädet hårt på våren, sonen gödslade och nu i höst fanns många fräscha skott som jag har gallrat ur. Så även med så dåliga förutsättningar kan det gå att få fart. Jag fortsätter galllringen nästa år och bygger upp nya grenar, så om några år kommer fräscha fina frukter som det blir på unga grenar.

Nu är trädet mycket piggare!

För ett gammalt träd som inte är klippt på länge delar man upp jobbet på 3 år och det görs oftast i JAS= juli, augusti, september. Allt som behöver göras ska inte klippas på samma år. Då får trädet en chock och troligen skjuter det en skog av vattenskott, långa skott rakt upp. Lagom är bäst som vanligt. Där är avsikten att få ett luftigt träd med starka grenar och att hålla trädet i växt med tillräckligt med gröna blad som ger trädet näring. Får det sköta sig själv bär det mycket frukt, men blir gammalt i förtid. Man kollar hur långa årsskotten är, den del som växer ut längst ut på varje kvist. Är de årsskotten korta eller nästan inget alls, växer trädet dåligt. På riktigt gamla träd kan man nöja sig med 10-15 cm, för yngre träd bör det vara betydligt mer. Titta på kvisten så ser du liksom en skarvkant där årets skott har vuxit fram, så kan du veta längden. På bilden pekar jag just där. Årets skott är också lite ljusare i barken.

Här har årets skott vuxit fram

Här syns hur bra trädet svarade med långa skott.

Samma årsskott, långt och bra.

Här syns också hur bra trädet har börjat att valla över fjolårets snitt. Det fanns mer kraft i trädet än man kunde tro! Här är det viktigt att lägga snittet i rätt vinkle så man inte tar bort den vävnad som ska växa ihop över snittet. På sikt ska detta sår blir helt täckt av bark.

Övervallningen med första årsringen har påbörjats

På ett annat ställe hjälper jag en bekant med två små träd som hon hittat i komposten. Äppelkärnor som grott helt enkelt. Och tänk att det blev ett ätbart äpple! Hon fick sina 5 första äpplen i år och det märks att en av äpplets föräldrar är trädet ´Transparent Blanche´ som står på tomten. Men det är en ny sort, det blir det alltid av en äppelkärna, en korsning av två olika träd. Så nu har Annica en alldeles egen äppelsort.

En ny äppelsort!

En reaktion på ”Fruktträdsbeskärning ett tag till. Lite råd och tips!

  1. Peter Andersson

    Har ett totalt vildvuxet Åkerö som jag skulle behöva lite tips och hjälp med,det växer för bra och är väldigt högt,snön har knäckt några grenar,tar kort i morgon så får du se och råda mej vad jag ska göra,mvh peter

Kommentarer inaktiverade.