Nu börjar frösådden om!

Den som gillar att hålla på med trädgården behöver inte ha uppehåll trots att det blivit kallt. Frö från lignoser, dvs buskar och träd gror bäst om de får en riktig vinter. Fröna behöver stratifieras för att kunna gro, alltså kylbehandlas. De har gått i frövila som innebär att fröna har inbyggd spärr så att de inte ska gro vid fel tidpunkt på året, till exempel nu. Små groddar skulle inte klara vintern. Kylbehandlingen görs enklast genom att så i krukor som får stå ute under vintern, och allra bäst under snön. Som i naturen där frön som ramlat ner och täcks av nedfallna löv och snö får en lagom kall temperatur. Fröna behöver inte frysa utan en temperatur mellan -4 och +4 är lagom. Den som vill kan fixa kylperioden i kylskåpet i en påse med fuktig sand, och sedan ta fram och så i rumsvärme, men enklast tycker jag är utesådd, då det inte behövs passning och fröna gror automatiskt när vårvärmen kommer. Vid kylförvaring behöver valnöten en kall period på minst 8 veckor.

Så frön till valnöt vingnöt och körsbärsbenved

När jag var till Stadsparken plockade jag fröer från manchurisk valnöt, Juglans mandchurica, och körsbärsbenveden, Euonymus planipes, som jag visade igår. Med dem blev det fröer fulla fickorna när jag såg att den fina kaukasiska vingnötens långa hängen mognat. Titta HÄR får du se det vackra trädet! Vingnöten är härdig till zon 4, men klarar sig fint här i Övik och även i Nordviks visningsträdgård finns den. Man kan fråga sig om det är lönt att så träd, och hur länge man får vänta tills de blir stora. Både valnöten och vingnöten uppges växa fort, den senare har fått en stamdiameter på 80 cm på 17 år i Uppsala, där det visserligen växer lite fortare än här. Även om det tar tid kan det var kul att prova – eller som en besökare i trädgården sa om min bänk med busksticklingar som tar mycket tid utifrån vad den ger:- Klart man ska ha en experimentverkstad!

Jäsning av frön

För att bryta frövilan är det viktigt att få bort allt fruktkött runt fröna, så en del får ligga och jäsa i vatten några dagar, sedan sköljer jag dem noga. De stora valnötsfröna ska jag också fila på skalet så de lättare suger upp vatten när de ska gro. Några sätter jag också direkt i trädgårdslandet istället för i kruka, får se vad som gror bäst.