Tips på helggott : Krusbärstosca

Med krusbär från frysen gjorde jag denna smarriga kaka. Färska direkt från busken går naturligtvis lika bra, för den som fortfarande har att plocka. Ganska lik vanlig toscakaka men krusbären gör kakan extra saftig i botten då de sjunker ner och syrligheten blir bra mot den söta glasyren. Jag gjorde två satser, det fyllde en vanlig långpannas yta till 2/3.  Av glasyren gjorde jag fyrdubbelsats, godare så.

Krusbärstoscakaka med vanlijsås (1)

Krusbärstosca 200 grader i ca 20 minuter+10 minuter ca 30 bitar

150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl krusbär
1–2 msk strösocker

Glasyr
50 g smör
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde eller mjölk
65 g mandelspån och/eller hackad mandel

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och blanda ner mjölet som blandats med vaniljsocker och bakpulver. Häll i en långpanna med bakplåtspapper. Om långpannan är för stor, vik upp bakplåtspapperet till en kant runt om i den storlek du vill ha. Fäst ihop papperet i hörnen med gem el stifta. Blanda krusbären med strösockret och strö över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. Tänk på att om smeten fördelas över en stor yta blir gräddningstiden kortare och vice versa.

Blanda smör, socker, mjöl och grädde i en kastrull. Låt sjuda tills smeten börjar tjockna. Blanda i mandelspånen eller mandelhack. Ta ut kakan ur ugnen och fördela försiktigt glasyren över kakan. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare ca 10 min. God som den är  (ja, väldigt god!) eller med vaniljsås. Jag hade ambitionen att göra hemgjord vaniljsås men tog genvägen med halvfabrikat som jag piffade upp med vaniljessens coh vispad grädde.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
18 september, 2014Permalink