Spännande när krolliljor och bergvallmo tittar upp!

Visst är det härligt att se vad som sticker upp ur jorden på våren! Sådant som klarat vintern och blir finare och finare för varje år. De ovanliga krolliljorna med orange mönster kommer med så kraftiga stänglar och de flesta bergvallmor har klarat sig. Riktigt stora ruggar nu!

Krollilja artar sig tillsammans med frösådda fjällkvanne

Här på norrsidan av huset odlar jag i bara sand och gräsklipp. Väldränerat och bra för både liljor och speciellt bergvallmo. Rätt många olika har jag samlat på mig. Det går ju bra att samla på sådant som klarar sig. Bergvallmo trivs dessutom bäst i svalt klimat. Fördel för oss i norr!

Bergvallmo som klarat vintern med glans

Jag ser fram emot många bergvallmo i lila, himmelsblått och purpur.

Stor bergvallmo, Meconopsis x sheldonii

I höstas hade jag förstås som vanligt några lådor med perennsådder som jag inte haft tid att plantera ut. Bergvallmoplantorna vill jag inte missta och tänk att de kommer nu med små bladrosetter. Jag delade inte småplantorna utan satte ner i klump i sandblandad jord. Granris ovanpå det. Plantorna trycktes upp av tjälen så när marken tinat tryckte jag ner dem igen försiktigt. Nog hade jag lite tur att det lyckades och om några år har de också vuxit till stora ruggar.

Många fina småttingar på gång!

Faktiskt finns där också en liten planta av den eftertraktade sorten ´Wysiwyg´

Bergvallmohybrid från Skottland, Meconopsis ´WYSIWYG´ Bild: Berit Andersson

2 reaktioner på ”Spännande när krolliljor och bergvallmo tittar upp!

Kommentarer inaktiverade.