3 tips för att lyckas med läckra liljor!

Ståtliga, lättskötta, stadiga, hållbara i bukett – många superlativer passar in på trädgårdens liljor. Det är lätt att bli förtjust i dem och börjar samla, för de är ju så tacksamma. Och såå många läckra sorter i olika färgkombinationer! Dessutom kostar en lök ofta bara som en sommarblomma, men återkommer för det mesta sommarn därpå.

Orientlilja ´Salmon Party´ med en ljuvlig nyans. Nysatta i år.

Jag gillar bäst de doftande orientaliska och trumpetliljorna och korsningar med dem. De har väldigt stora blommor med lite böjda kronblad och doftar härligt. I vas inomhus kan det räcka med en, så att doften inte blir överväldigande. Man kan tycka att de är vräkiga, men jag har inget problem med vräkiga blommor. Less is more är inte min grej! Länge under hösten har jag tagit in en eller två i en vas, och bytt ut eftersom. Nu i början av oktober står den sista och pryder sin plats på byrån i hallen.

‘Conca d´or’, hybrid mellan orient- och trumpetliljor. En återkommande favorit som lyser upp mörka kvällar med färg och doft.

För att lyckas med dessa liljor är det några saker man bör tänka på.
1. Dessa liljor bör planteras i full sol, för att säkert hinna blomma.
2. Väldränerat är viktigt. Jag odlar dem helst i 40 cm djup sand (grovlek 0-8 mm, Åkerstedts metod) och gräsklipp som jag lägger på varje försommar. Benmjöl är också bra gödsel.
3. Liljelökarna kan planteras vår som höst, och de ska sättas 15 cm under markytan. Luta gärna löken (stjälk växer rätt upp ändå) vid plantering så rinner vatten inte in mellan lökfjällen på hösten. Det kan annars orsaka att de ruttnar.

´Tiger Moon´ Orientalisk lilja

En del tror att dessa sorter inte klarar sig i norr, men det handlar om att ha bra dränering. Man kan också lägga över något på hösten för att leda bort regnet. Jag träffade en kvinna från Luleå som också lyckades med dessa lökar. Inte med plantering i sand, utan hon hade anlagt en upphöjd rabatt, typ 2 dm högre än omgivande mark. Man kan också prova att plantera invid en vägg, där regnet inte kommer åt. Där är det också extra varmt.

Ljusorange doftande ovanlig asiatisk lilja. Mer om den i videon längst ner!

Asiatiska liljor är tidigare är dem jag nämnt i början, och återkommer år från år. De förökar sig också lätt med smålökar invid mammalöken och även längs den stjälkdel som är under jord. De är härdiga och tål att frysa. Jag hade glömt några lökar i planteringsrummet som är fryskallt över vintern, men de klarade sig utmärkt. De doftar sällan, men bra att de är tidiga så har man liljor länge. De finns i många fina färger och färgkombinationer.

Asiatisk lilja med en anings doft. Vackert med ljusgrönt svalg i det vita!

Den flottaste asiatiska hos mig är nog den mörka ´Landinii´, som trivs och förökar sig bra. Jag har den tillsammans med rosa höstflox och mörkcerise Astilbe. En kombo som faktiskt en del har kopierat rakt av.

Asiatlilja ´Landinii´

Liljor gillar luftig, lucker jord, men just de asiatiska klarar det mesta. Men det är ändå bra att lägga en näve sand under löken vid plantering. Soligt läge är bäst men jag har även lyckats på norrsidan av huset, eftersom asiatiska är tidigare.

Orientalisk ´La Reve´ och vit asiatisk lilja

I vas håller liljor väldigt bra. Även outslagna knoppar slår ut så småningom, så de står sig riktigt länge.

Se mer om om mina liljor på videon!