5 förslag för den andra blomningen – höstfärgerna!

Det sägs att höstfärgerna blir finare norrut på grund av kylan. Mycket vackert har vi sett den här hösten. Fick just frågan om ullungrönnen, håller bladen längre in på hösten än andra träd. Det har jag inte reflekterat över tidigare, men inne i stan står de fortfarande som lysande facklor, medan alla bergkörsbär tappat alla blad. HÄR finns bild på ullungrönnen. Den är inte billig att köpa, men värd vartenda öre! Lönnar fröar sig lätt, åtminstone i Salsåker hittar vi småplantor, så då kan man fixa ett  snabbväxande höstträd alldeles gratis. Stort blir det och tänk vad löven lyser upp en grå höstdag!

Skogslönn
Skogslönn

Björkspirean är lika lättskött och tacksam den. Blommar med massor av vita klasar i juni och är en bra marktäckare. Supertålig och härdig. På bilden är sorten ´Umeå´, men ´Tor´ är den vanligaste och likvärdig. Billig att köpa och lätt att föröka. Mycket bra som häck och blir ca 1 m hög.

hostfarg-bjorkspirea-umea
Björkspirea ´Umeå´

Knallcerise blir ginnalalönnens blad, buskträdet blir bara 3-4 m högt och är härdigt, samt tåligt mot torka. Tänk vad mycket bra vi ändå kan odla i norr! Så nu har vi tre olika höjder, en fin plantering tycker jag ska innehålla minst så många nivåer. Och bättre att plantera i närheten av varandra, med lämpligt avstånd, så de kan utvecklas. Runt trädens fötter får björkspirean fylla ut och kanske du hittar några fina perenner som är ännu lägre än busken. Men det bör vara torktåliga sådana, till exempel nävor,  för lönnen tar för sig bra av vatten. Andra låga marktäckande buskar är aroniasorten ´Glorie´, som blir bara 6-8 dm hög. Vi sålt många av den busken under hösten. Det är den finaste aroniasorten med blanka blad och en otrolig höstfärg. Men så är den en E-planta, vilket står för Elitplanta. Härdig också förstås. Lägg den på minnet!

ginnalalonni-hostfarg
Ginnalalönn