Bästa busken för torr slänt

Jag tror att jag utnämner liten stefanandra, Stephanandra incisa ´Crispa´ till den bästa släntbusken. Fler lämpliga buskar för slänter finns men den här är riktigt söt. Den täcker fort upp ytan så att du slipper ogräsrensning och den är tålig för torka. Som nyplanterad måste den ändå helt klart vattnas första sommaren och en del andra sommaren också. Kvistarna går som lite i zickzack och de små bladen är vackert flikiga. Vacker ljusgrön vårfärg med små vita blommor. Men den är alltid fin eftersom den växer som i vågor med böjda kvistar, till och med på vintern blir det lite levande tack vare formen. Busken klarar sig till zon 5.

Blomning liten stefanandra

På hösten får den en vacker gulskiftande färg som blir kanonfin mot rödbladiga träd. Allra snyggast blir det med bergkörsbärsträd, Prunus sargentii, vars blad flammar i cerise på hösten. Den kombinationen finns i de berömda Enköpings parker. Vill man ha ett lägre träd föreslår jag den bästa purpurapeln, Malus ´Rubin´som dessutom blommar fantastiskt i rödrosa på våren, precis som bergkörsbäret. Eller en prydnadsrönn som får rödorange höstfärg eller en lite större buske, vingad benved, som får cerise höstfärg. Fast jag tycker det blir finare med ett stamträd.

Liten stefanandra höstfärg

 

Om det är en trappa i slänten döljer buskens vågor fint trappens kant.

9 reaktioner på ”Bästa busken för torr slänt

  1. Åsa

    Den klarar sig utmärkt i Östersund, zon 6. Har dessutom visat sig slå rot väldigt lätt utefter de grenar som sträcker sig ner i fågelbadet. Säger nåt om hur den enkelt förmeras 🙂

  2. Anonym

    Ja, visst är stephanandra fin alltid. Men hur tänker du kring härdigheten? Rydlinge har visserligen satt en femma på den vid gynnsamma lägen, många andra sätter en fyra… Visst, man ska ju inte stirra sig blint på deras zonindelningar, men vilken är din erfarenhet av den?

    1. Monica Söderström

      Jag har den inte själv här i Övik, men vi får tänka på att klimatet har förändrats, så det är snart zon 4 här. Jag märker att temperaturen inte skiljer så mycket mellan Nordingrå och här som tidigare. Jag tror gränsen har hoppat över Skuleberget nu. I Nordvik zon 4 växer den uten bra läge eller skötsel och Trädgårdsmästarn Alvar odlar upp sådana i en bit in från Ullånger mot Bjärtrå utan problem. Med bra skötsel och väldränerat i en slänt tror jag inte på några problem. Den rotar sig ju eftersom också så alltid något ska leva om olyckan är framme, men det tror jag inte.

    2. Monica Söderström

      Tillägg: Rydlinge kan vi också lita på, precis som Blomqvist har han ju provodlat. Hos Rydlinge finns mycket kul att se.

      1. Anonym

        Jag hade en bekant som provade stefanandra, och den dog för henne, trots “riktig” plantering och bra underlag. Däremot vet jag inte vart hon fick tag på sitt växtmaterial.
        Men ibland funderar jag på om vi inte har zon 5/6, utan ibland tror jag vi är å sneglar på 7… Mikroklimatet spelar enormt stor roll.
        Rydlinge är bra, dock stämmer inte hans angivelser vissa gånger har jag märkt. Men det är kanon att han provodlar och vågar sätta högre härdigheter på dom. Men det är väl som man säger, man måste ju prova för att veta. Och ja, han har en mkt fin visningsträdgård!

        1. Monica Söderström

          Jag tycker lite tvärtemot när det gäller zoner. (Se nu fick du mothugg;)T ex boken Blommor och buskar har så låga zontal som inte alls stämmer då man bevisligen vet att en del växer och frodas här som står ex zon 3 el 4 på. Och plantskolorna söderut har också låga zontal i sina kataloger, de vet helt enkelt inget om Norrland. Ex när jag skulle beställa azalean Northern Highlights visste inte den plantskolan vad det var för buske!! Kolla på tidigare kommentar så berättar Åsa från Östersund att stefanandran trivs bra där. Man får jobba med mikroklimatet. Tack för dina kommentarer, det är bra att samla information om hur olika växter lyckas här i norr.

          1. Anonym

            Haha ja! Du ser, nu blir det inga fler kommentarar haha 😛
            Jag håller med dig om att många av de växter som de i södra sverige skriver att de har låga zoner, fungerar bra här också. De skyddar ju helt enkelt sig själva genom att skriva lägre zon-angivelser, för dom inte vet hur det fungerar längre norrut. Det är därför jag tycker att det är så bra att det finns provodlingar så här långt norrut som tex Rydlinge. Kunskapen är helt enkelt för låg bland sörländska plantskolister. Och det är det jag menade också när jag sa att man inte vet något förrän man har provat. Men det är som sagt mikroklimatet som styr mkt, du kan ligga på samma zoner men växten kan fungera på ett helt annat vis. Men proviniensen har även en väldigt stor betydelse. Får man fram växtmaterial med bra proviniens så har du även större chans att lyckas.
            Vad jag menade med att Rydlinges angivelser inte stämmer vissa ggr, är att jag har provat saker och ting som han angivit som en femma, men som inte överlevt, trots att jag tycker jag givit dom optimala förhållanden.
            Men man kanske inte ska prata så mkt zoner egentligen, det är ju ett rätt klumpigt system. Det är säkert bra som riktmärke, men som sagt, man bör nog prova sig fram för bästa resultat.
            Så jag antar ändå att vi är rätt överrens =)
            Mvh

Kommentarer inaktiverade.