Grönytekonsult har sponsrat med två fina beskärningsredskap som ni mina kära läsare får tävla om på bloggen. HÄR kan du läsa mer om Grönytekonsults verktyg. GladiGrönt är nu återförsäljare av de verktygen och ger 10% rabatt på ordinarie priser.
Först ut är sekatören. Just den sorten har jag använt i flera år och skulle inte vilja byta, men till mindre kvalificerat beskärningsarbete ex buskar och döda kvistar får mina gamla sekatörer duga. Läs under fliken “Tävling”. Om du även tävlar på Facebook får du dubbel vinstchans.
En sekatör och en liten grensåg klarar man sig med om man inte väntar med beskärning tills trädet är stort. Jag tycker att Golden Star Mini- den japanska sekatören är den bästa. Den passar även små kvinnohänder och håller sig vass länge. Jämfört med större sekatörer kan jag klippa grövre grenar med Golden Star Mini. Dessutom är den behändig att ha i fickan. Grensågen Pocket Boy är hopfällbar med ett supervasst sågblad som jag till och med kan ta ner grövre grenar eller ett litet träd med. Det kan vara på sin plats att tänka sig för så man inte råkar såga sig i armen. Jag vet ett exempel då det blev till att åka in till sjukhuset för att sy!
De sekatörer jag skaffade före den japanska går inte att jämföra med min japanska favorit. Till exempel den billiga av känt märke. Titta på bilden så ser du att på den svarta finns bara en skänkel som skär mot ett fast mothåll, till motsats mot den japanska silvriga som har två stålskänklar som skär förbi varandra. Den stora skillnaden är grenen kläms i den med fast anhåll och det blir tryckskador i barken vilket gör att trädet får svårt att läka såret.
Nu när träden är i full fart och växer tål de beskärning som bäst. Beskärningssåren får bästa förutsättning för att läka fort och trädet är rustat för vintern. JAS-metoden kallas det när man beskär i juli, augusti och september. Här i Norrland kan det för känsliga träd vara befogat att vara försiktig med beskärning även i september, men eftersom höstarna blivit varmare går det ofta ändå.
I kalla lägen måste man tänka på att beskära med måtta eller inget alls, om träden växer på sin härdighetsgräns. Har du ett träd med härdighet angiven till flera zoner högre än där du bor, behöver du alltså inte vara så försiktig.
Vårbeskärning passar bäst för unga träd för att de ska skjuta mer och och växa. De första åren ska kronan byggas upp för att få starka, väl fördelade grenar och bra grenvinklar. Frukten kan gott få vänta några år. För att undvika svampsjukdomar så är det bra att klippa vid torrt väder och vänta tills vädret är så bra att du kan arbeta utan handskar. Vid den temperaturen sprids inte fruktträdskräfta så lätt. Äldre träd, däremot, vill vi ju ha frukt ifrån, och då passar sommarbeskärning som inte lockar fram för mycket växtkraft med långa veka skott, vattenskott, som resultat. Istället får träden den här tiden på året stimulans till att bilda blomknoppar.
Om hur man ska beskära finns mycket att säga, men först: – Om du inte vet varför och hur är det bättre att låta bli. Jag kommer att berätta mer i inlägg framöver.
Slöa och opraktiska verktyg är man inte intresserad av. Kul att du hittat en favorit!