Snart dags att beskära rosorna. Det görs senast när de har musöron, alltså att bladen blivit så stora. Här i norr gör vi gärna det ännu tidigare så inte växtsäsongen blir onödigt kort. Men det ska inte vara stark nattfrost, då kan topparna på stjälkarna frysa och då blir man sedan tvungen att klippa bort ännu mer. Rabattrosor, som är låga, klipps hårdare än buskrosor som man oftast bara gallrar ur gamla grenar.

Ett tips jag läste, men inte provat förr, var att när man beskär kan man använda klippet som sticklingar och göra nya rotäkta rosor. Tipset läste jag i rosexperten Lars-Åke Gustavssons rosbok. Alltså används de kvistar som klipps bort på våren. Jag skulle tro det är en fördel om de inte hunnit grönska särskilt mycket. Klipp strax över ett öga (de små knoppar som sitter på stjälken och sedan slår ut som blad) och gör dem 12-15 cm långa, ta bort taggarna och tryck ner sticklingarna i jorden bredvid moderplantan. Bara två “ögon”ska sticka upp ovan jord. Ovanpå kan man sätta en glasburk som skydd, men med några små stenar under burken så det blir luftväxling. Många rossorter går att föröka så här säger Lars-Åke – inte alla underförstått, men det är ju gratis att prova! Jag kommer att plantera mina sticklingar i trädgårdslandet, men då behöver jorden förbättras med torv och grus, så den blir porös.
På BillaBlom kommer du att hitta många härdiga rosor i år. Redan har vi barrotade hemma till mycket bra pris, bland annat den lättskötta jungfrurosen du ser på bilden. Under fliken BillaBlom finns priser och info.
