Trädgårdshallonen kräver inte mycket jobb, men det viktigt är att klippa bort de grenar som gav bär ifjol. De sprider en svampsjukdom, hallonskottsjuka, som gör att barken på grenarna spricker upp nertill och det blir svårare att transportera vatten och näring till hela grenen. Således blir det sämre skörd.
Svampangreppen syns först som lilabruna fläckar på de nya skotten och sprider sig mellan grenarna. Därför borde jag ha rensat bort de gamla grenarna ifjol så fort bären var plockade. Så långt ner det går ska de klippas. Men vad då – alltid finns det något annat man ska göra. Ofta åker vi också på utlandssemester på hösten så det finns mycket att fixa innan. Jag har en hallonhäck både hemma i Överbilla och en liten på sommarstugetomten. Den senare har jag inte hunnit med än, men så är den risig!
När alla gamla grenar är borta är det ändå oftast för många skott kvar, av det som växte fram ifjol. Så då blev det mer att klippa. Per längdmeter ska det inte vara mer än 10-12 skott. Riktigt glest ser du på nedre bilden. Men det innebär att alla bären får sol och blir sötare, och hallonskottsjukan får svårare att utvecklas i ett luftigt bestånd. Regn och dagg torkar upp fortare. Min häck är egentligen för bred, så var det inte från början utan det kommer hela tiden upp nya hallonskott på sidorna och så ids man inte ta bort dem.
Jag har hallon i trädgården , så det här behövde jag läsa.
Hoppas jag gjort rätt, för många hallon vill jag ha.
Vi har faktiskt lite kvar i frysen från förra året, men den behövs fyllas på.
Ha det bra!
Ja härligt att ha att plocka ur frysen!