En liten, liten knopp visar att ympningen har lyckats och en god sort utan namn ska växa till ett nytt träd. En tidigare kursdeltagare, en verklig trädgårdsentusiast, tyckte grannens äpplen var så goda så hon kom med ympris och ville att jag skulle ympa in på en grundstam.
Det var mycket svaga årsskott så det blev en chansning. Men nu syns på den här dåliga bilden att en knopp är på g! Så då har ympen vuxit ihop!
Jag hade tänkt ta hem grundstammar ( roten som ädelsorten ska växa fast i) för en ympkurs, men den blev inte av, så jag löste uppdraget med att kapa ner ett ungt träd jag hade över i försäljningen sedan ifjol, till 1 dm. Det fick bli ympunderlag. Det var bara det att trädet redan var ympat med sorten Moskva päronäpple på grundstammen Antonovka. Det blev för långt ner att kapa bort Moskvasorten, så nu finns i tur och ordning, Antonovka i roten, sedan en knapp dm av Moskvaäpplet och sedan sitter den omtyckta sorten. Skulle mot förmodan den lilla knoppen dö, så finns det två andra äppelsorter, som bägge ger ätliga äpplen, därunder som vill ta över. Men jag tror beställaren klarar det här fint och nästa höst har vi ett litet träd med början till en krona. Ja, tänk vad som är möjligt i naturens värld! Äpplen är inte det enda som ympas, ex rosor och buskpioner ympas, men i det fallet är det oftast bättre med rotäkta, alltså roten och ädla delen är samma. Äppelträd, däremot, är nästan uteslutande ympade.