Läckra blåbärsbiskvier!

Vanliga biskvier är goda, – ja, jag menar de hembakade. Köpta har sån läskig fyllning, tycker jag. De godaste biskvier jag har smakat är blåbärsbiskvier. En klasskamrat på floristutbildningen hade bakat och bjöd på sådana för några veckor sedan. I måndags gjorde jag egna. De blev populära kan jag säga. Min man undrade när jag fotat de sista så han fick gå loss, och min syster som var på besök tingade på receptet. Här kommer det Gunilla! Ni andra vill säkert också prova detta läckra recept.

Biskvier med blåbär

Smörkrämen blir på grund av blåbären lite lösare än den vanliga, vilket bara blir extra läckert! Tjockt med mörk choklad uppepå ger lite extra lyx. Välj 80-procentig choklad om du vill vara en aning nyttig också. Osaltat smör ger godare biskvier än saltat. Jag har provat!

Blåbärsbiskvier    ca 20 st    180 grader

Botten:

250g mandelmassa
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Blåbärssmörkräm:

200 g osaltat, rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 äggulor, rumsvarma
2 dl frysta och tinade blåbär, använd också saften som bildas när blåbären tinar.

Glasering:

300 g mörk choklad

  • Riv mandelmassan och vispa ihop med äggvitorna och sockret.
  • Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Eller förenkla som jag gjorde: Bred ut allt 1 cm tjockt på bakplåtspapper i en liten långpanna (långpannan blev inte full, i så fall behövs en väldigt liten långpanna) Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen tills de är ljusgula, ca 12 min, lite längre för mitt alternativ och ett steg lägre i ugnen. Låt kallna.
  • Gör smörkrämen. Det är mycket viktigt att alla ingredienser är rumstempererade och rörs ihop för hand. Även de tinade blåbären. Om råvarorna är för kalla skär sig smörkrämen. Rör ihop blåbärssmöret till en jämn smet. Om det är svårt att få ihop smörkrämen, sätt skålen med smörkrämen 2-3 sek i mikron och rör igen.
  • Fördela smörkrämen på den platta sidan/botten av biskvin i form av en liten topp, eller bred ut på långpannebottnen. Låt stelna i kyl eller frys om det är bråttom.
  • Smält chokladen i mikron och doppa biskvierna så att smörkrämen täcks av choklad, eller bred ut på bottnen i långpannan. För att det ska bli snyggt bör smörkrämen vara riktigt kall, annars kan den smälta lite av chokladens värme och synas genom chokladen. Låt kallna och skär långpannekakan i rutor med en en vass kniv som spolas av i hett vatten före varje snitt. Före servering får biskvierna gärna ha stått framme ett tag så att smörkrämen mjuknat lite.