Blommor från Holland

På min föreläsning i går blev det förstås mycket tulpanbilder och annat. Jag berättade om tulpanomanin som holländarna greps av några år på 1600talet. Man hade upptäckt vackra strimmiga tulpaner, som senare kom att kallas Rembranttulpaner. Till slut uppvärderades priset på en enda lök så att man fick betala 10 000 floriner. Det motsvarades av 33 stadshus eller 50 årslöner för en präst. Det blev som en aktiehandel, med värdepapper på lökar istället för verkliga lökar. Så de rika som köpte värdepapperet såg det bara som en investering och löken rörde man aldrig. Men så brast bubblan och pengarna gick upp i rök! Vi vet nu att dessa tulpaner var virussmittade, vilket man inte fattade då. En annan uppgift om vad en lök kostade lät ju kul: två lass vete, fyra lass råg, fyra feta oxar, åtta feta grisar, tolv feta får, två fat vin, fyra tunnor öl, två tunnor smör, 500 kg ost, en säng, en kostym och en silverkanna. Ja,  jag säger då det, den som hade en lök till salu då, blev minst sagt fet på inkomsterna!

Tulpanbukett i rede

Efter pausen skulle det vara blomsterbinderi. Jag valde att visa en redesbukett, för att det är lättare att få fason på en bukett med en sådan stomme runt om. Blommorna har ju en tendens att flytta sig av sig själva! Sedan är matrialet till själva redet något som man kan hitta gratis i naturen. Blommorna har jag grupperat i olika stora grupper och bundit in några limefrukter som är fästa på blompinnar. Bukettens runda form framhävs av redet, och tulpanerna som är i stort sett runda och limefrukterna förstås, som också ger association till påskägg. Jag valde små påskliljor för att lyfta fram de stora tulpanerna. Visst är de här dubbla jättefina! Strimmiga och liknande Rembranttulpaner.

rede till bukett av björkris

Redet är gjort av hängbjörk som jag flätat runt runt och fäst ihop med lite ståltråd. Det får gärna vara lite spretigt och rufsigt. Undertill tvinnade jag fast ståltrådar som tre ben som jag drog ihop till ett handtag. Tar en bra stund att göra, men går att återanvända många gånger. Några tunna limegröna kvistar från gullkornell, en vanlig trädgårdsbuske, fick förstärka den runda formen, men går lika gärna att undvara.