Bukettbinderi för ung och äldre

Det sjuåriga barnbarnet på besök igår ville så gärna göra en bukett. Inte första gången hon gjort det hos mormor, men hon förstod att det är lättare på sommaren. Men vi lyckades ändå plocka ihop några blommor till en bukett. Den stora trädfuchsian  på vinterförvaring hade faktiskt några blommor, ett bergeniablad som jag plockat i höstas fanns i källaren, lite ginst från min tulpanbukett och lite annat hon ville ha. Buketten plockade hon fort ihop och höll den i ett fast grepp. Raskt plockade hon bort blad och videkissar som skulle komma under vattenytan. De avplockade videkissarna åkte fort ner i fickan, dem ville hon spara. Hon vet att blad och annat i vattnet förstör buketten. Barn snappar upp allt så fort, det räcker att säga det en gång! Med det intresset gissar jag att hon kommer att göra sin brudbukett själv, när den dagen kommer. Nästa gång är det dags att jag lär henne att binda ihop buketten.

Barnbarnets bukett

Min egen tulpanbukett fick sällskap av härligt vårdoftande ginst. Är kvistarna långa går de ofta att dela i två eller tre. Buketten blir jämnare med flera små än någon stor. Även brudslöja, som kan vara dyr, går bra att dela så som på bilden. Klipp inte loss småkvistar från själva stjälken utan klipp av bara stjälken en bit upp så att sidokvistarna är orörda. Då syns inte snittet sedan i buketten. Om du tittar noga på bilden så syns snittet.

Snittblommor som räcker långt

Varje vecka ska jag unna mig en bukett, fast jag vill ha mer än tulpaner i, helst något doftande, mimosa är också härlig och längre fram i vår tar jag in brudspireakvistar på drivning. De är så otroligt söta och gratis förstås när man har buskar i trädgården. HÄR kan du läsa om hur du lyckas med drivkvistar från trädgården. Ni som bor söderut kan nog börja redan med det. Har du skog att plocka i så är blåbärsris ett klassiskt komplement till tulpanerna. Om riset står nog länge i vatten slår det också ut med små runda blommor. Gulligt!

Tulpaner och doftande ginst