Två sätt kan du använda, enklast är att spara fröna, fast det inte går med alla sorter. Bara gröpa ur tomaten och lägga fröna på ett slätt papper så blir det lägga att pilla loss dem när det är dags att så. Skriv namnet på papperet och och låt ligga framme och torka. Sedan är det bara att vika ihop och stoppa i ett papperskuvert och förvara torrt och gärna svalt. Fröna håller grobarheten i många år.
Vissa tomatsorter bör inte sparas som frön. De har beteckningen F1 i namnet. Det är en speciell hybrid som i andra generationen blir annorlunda. Troligen inte den där goda tomaten du vill ha även nästa år. Men vill du inte köpa nya frön för att så nästa år, finns lösningen att sätta sticklingar. Klipp av toppskott eller tjuvar ( sidoskott som kommer i bladvecken, man brukar oftast ta bort dem), 5-10 cm långa och ta bort eventuella blomknoppar. Spara bara några blad. Sätt ner ganska djupt i en liten kruka med såjord eller blanda själv trädgårdsjord eller påsjord med lika mycket sand. Vattna och dra över en plastpåse och ställ ljust men inte i direkt sol. Sticklingarna rotar sig fort och sedan ska du hålla dem vid liv under vintern. Då vill de ha så mycket sol det bara går och du behöver ge dem lite extra belysning när det blir få dagsljustimmar per dygn. Vanligt lysrör är billigast och fungerar bra. När de fyllt hela krukan med rötter är det dags att plantera i större kruka och vanlig gödslad jord. Lyckas det har den nya plantan vuxit så bra att du kan ta sticklingar från den i februari och så få ännu fler plantor. Som en evighetsmaskin!
Hej Monica !
Tack för din kommentar hos mig angående ljusgult i rabatten. La en länk till dig och ditt inlägg om gula blommor (måste komma ihåg att dra upp ljusgula rosenskära till nästa år !) – hoppas det är ok !
Ha det så gott !
Kram/Isa
Tack för länken. Lycka till nästa år då!