Fina äpplen blir det på spindelträd, spaljéträd och äppelhäck

I år ska jag plantera ut mina små äppelträd som stått nedgrävda tillfälligt. Träd med svagväxande rotsystem (kallas grundstam) ger små träd och jag har några väntande med grundstam P60, som ska få bilda en liten äppelhäck. Några av dem ska också bli spindelträd – ja, inte ska jag föröka spindlar, utan växtformen som mer liknar en julgran kallas så. Grönt Kort-utbildningen i beskärning jag gick, gav inspiration till allt detta. Man kan göra så mycket kul med fruktträd och frukten blir jättefin. Från kursen fick jag ta med mig ett litet träd och var snabb att hugga ´Drakenberg´ som vår lärare tyckte var bland de bättre. I höstas hade det lilla trädet redan fått en jättestor fin frukt. Men det är en gåta vart den tog vägen. Så jag får smaka nästa år istället…

Äpple ´Drakenberg´ grundstam B9

´Drakenberg´ uppges vara ett mört, saftigt, sött och lite syrligt dessertäpple med god arom. Ger mycket frukt och mognar i september/oktober och håller sig till jul. Visst vattnas det nu i munnen? Härdigheten uppges till zon 3-4, men eftersom mitt träd växer på svagväxande grundstam B9 kan jag lägga till 1-2 zoner! Så då klarar sig mitt träd bra i Nordingrå! B9-grundstammen har bara en nackdel, att rotsystemet är vekt, så stöd och bevattning måste jag sköta. Även grundstam P60 ger härdigare träd. Ett bra tips för oss norrlänningar! Detta träd ska jag forma som ett spindelträd, det kommer att likna trädet på nästa bild.

Spindelträd på våren i Gamla Linköping

Spindelträd får inte bli högre än 2,5 m och från år 2 binder man ner grenarna med tyngder så de växer horisontellt. Eftersom trädet är smalast upptill får all frukt ljus, vilket är förutsättningen för fin frukt. På ett sådant här träd blir det mycket frukt då det bildas mer fruktved (blomknoppar) ju mer horisontell grenen är och mindre med blomknoppar om grenen växer rakt upp. Man får hålla efter med beskärning så att gamla grenar tas bort och nya släpps fram. På unga grenar blir det större och finare frukt. Ett smart odlingssätt, alltså.

Verrierpalmett samlar värme från väggen

Verrierpalmett mot en vägg klarar sig mycket bättre eftersom växtplatsen blir varmare. Något igen för oss norrlänningar! Verrierpalmetten som liknar en kandelaber, tar en del tid att sköta, men visst är den snygg även utan frukt och blad. Jag har både ´Cox Orange´och ´Ingrid Marie´ på grundstam P60 som ska prövas. De är inte alls härdiga men invid en solig vägg räknar jag med att lyckas. De är ju såå goda. Vill man ha sorter för varmare zoner är en annan bra idé att ympa in i befintligt träd. Då blir ympen 1 zon tåligare. Lite svårt kan allt detta vara, men det går att lära sig. Du som bor i Örnsköldsvik kan hänga med på någon av mina trädgårdskurser i vår. Jag kommer att erbjuda förutom grundkurs även beskärning och att ympa sitt eget svagväxande träd och ympning på gamla träd mm. Om något år när jag börjar ha mina spaljéträd igång blir det också kurs i att beskära och sköta dem. Kurserna kommer att finnas HÄR på Sensus Örnsköldsvik. Ring mig gärna för mer info :0736-372212.

Ett spaljerat träd är som ett konstverk

Ja, och så tänkte jag ju göra en äppelhäck. Den kallas vågrät kordong och blir så tjusig. Bra avgränsningsalternativ som ger väldigt fin frukt. Jag ska leta fram bild på en sådan så får du se något extra. Så länge kan du titta HÄR på en grann äppelgång. Fortsättning följer…