Vissa liljor är dyra och ovanliga, krolliljor, Lilium martagon, till exempel, då kan det vara kul att försöka föröka dem. Om man sår fröna kan det bli annan färg, men det finns metoder som ger en likadan lilja.
Jag har fantastiskt fina mörkt vinröda krolliljor som stått på vänt länge för att flyttas till sin rätta plats på norrsidan av huset. De hade stått så länge att de vuxit till kraftiga lökar och dessutom förökat sig med sidolökar. På den del av stjälkarna som var under jord hade det också bildats många pyttesmå lökar. Dessa kan man ta vara på och plantera grunt, en och en. Enklast utomhus. På några år kommer de också att växa till blombara lökar. Det är enklaste sättet att föröka. Detta sätt ger exakt samma färg som moderlöken.
Min frösådd av den eftertraktade svarta krolliljan ’Norrland’ har grott och vuxit på sig i flera år. Fyra år kan det ta från sådd till blomning, så i sommar var det dags. Den var inte lika mörk som ’Norrland’ men väldigt vacker ändå. Då den inte hunnit bilda sidolökar blir det nu den andra metoden: Plocka loss några av de yttersta fjällen från en stor lök och lägg dem i en burk eller påse med fuktig sand och ställ varmt och mörkt. Så småningom växer det ut mycket små lökar längs basen på lökfjällena. Sedan planterar man minilökarna i krukor med sandblandad jord. Tipset fick jag från en inflyttad holländare som arbetat med att föröka lökar hemma i Holland. Tänk att det går till så, att odla fram alla fina liljelökar vi köper!
För att detta ska lyckas måste man se till att basen på fjällen följer med, den del som fäster precis under moderlöken. Det vänstra fjället har gått av och är värdelöst, det högra har basen kvar, orange markering.
Lycka till med förökningen! Liljor vill man gärna ha många av!