Beskärning

Jag är certifierad fruktträdsbeskärare genom Riksförbundet Svensk Trädgård, Grönt Kort.

725 kr/timme kostar beskärning + resa 60 kr/mil (lägst 1 timme debiteras) Betalning med Swish. Kvitto skickas med IZettle.

Jag åtar mig i första hand kvalificerad beskärning där det behövs större kunskaper än vid rutinjobb som exempelvis häckklippning. Bärbuskar och nyplanterade och medelstora träd beskär jag, allt som går att göra från marknivå. Vid stora träd kan jag ger råd på plats för den som själv vill göra större ingrepp.

För att ett träd ska bli starkt och välformat är de första 5 årens skötsel extra viktig. Utebliven beskärning kan betyda att man måste göra större ingrepp i ett senare skede. Eftersom trädet hunnit få grövre grenar blir beskärningsytorna onödigt stora och kan bli en inkörsport för röta. Spetsiga grenvinklar fläks lätt av tyngden från mycket snö eller frukt. Det förebyggs med beskärning medan trädet är ungt eller genom nedbindning av grenar.

Felaktig beskärning då man lämnar stumpar som torkar in ger också röta, då trädet inte kan läka såren genom att valla över med ny bark. Att ta för mycket och nära invid grenens fäste skadar också. Som alltid är lagom bäst!

Att bara rakt av kapa alla grova grenar för att trädet blivit för stort, förstör skönhetsvärdet och förkortar trädets livstid markant. Det brukar resultera i en riskvast, sk vattenskott, vid varje kapning. Det sättet att förminska ett träd får motsatt verkan då alla nya skott effektivt tar bort det ljus man ville ha in. Men på rätt sätt går det att reducera ett träd. Dock behöver det göras återkommande.

Man bör inte kapa grövre grenar än 5 – 10 cm, bäst är att beskära medan grenarna är så tunna att det räcker med sekatör.

En del träd tål inte beskärning på våren, utan beskärs i JAS, juli, augusti, september. Det är överhuvudtaget en bra beskärningstid, men även senvåren är möjlig för många träd, det beror på arten och hur gammalt trädet är.

Fruktträd behöver regelbunden beskärning. De första åren byggs trädet upp så att krongrenar blir jämnt fördelade och starka med stor grenvinkel. Det är bäst att vänta med frukten några år så att trädet får etablera sig och får kraft att växa. Efter uppbyggnadsbeskärning gallras trädet regelbundet så att ljus kan komma in till all frukt och felriktade skott tas bort. Med mer ljus blir frukten sötare.

Med beskärning kan man fördröja trädets åldrande och hålla det i växt. Annars avtar växten och trädet sätter istället väldigt mycket frukt, som också blir liten i storleken. Unga skott ger alltid större frukt. Ett annat knep för att få stor frukt är att gallra bort en del kart så att de kvarvarande får all kraft.

Ring 0736-372212, eller maila info@gladigront.se

6 reaktioner på ”Beskärning

  1. Lena Hörnfeldt

    Hej

    Behöver hjälp med beskärning av äppelträden ett är större.
    Ev är min granne också intresserad av beskärning på sitt äppelträd.
    Mvh Lena Hörnfeldt
    Bor på Relingsvägen 29
    Bonässund

    1. Ingen sådan buske har vi nu tyvärr, men kolla med Smultronstället i Umeå. Vi har visning sön 11/8 kl 13 och någon gång till längre fram, men är vi bara hemma kan du se trädgården och även handla. Vi har ex sibiriskt björnbär, väldigt fina bär blir det. Välkommen!/ Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.