Gratis chilifrön till mina läsare! Och råden för att odla min favorit ´Jamaican Bell´.

Efter att ha provat olika chilisorter har jag fastnat för ´Jamaican Bell´. Kärt barn har många namn, så denna kallas också ´Christmas Bell´. Ja, den liknar små röda juleklockor. Man kan försöka övervintra plantan inomhus, då kanske jag hade haft några färska klockor på jultallriken. Men jag kastade fjolårets plantor. De blev mer än meterhöga, så stora och skrymmande. Med krukor stora som hinkar blir denna sort som buskar eller miniträd. Med liten kruka blir plantan liten men också känslig för torka. I somras använde jag jättekrukor med självvattningsfunktion.

Chili ´Jamaican Bell´ med sina vackra klockor

Ja, du vet, i min trädgård är det vackra viktigast, även om jag odlar mycket ätligt. Denna chili har bäggedera och är inte för stark. Den är en sk bärpeppar, Capsicum baccatum, och har en styrka på 100-14 000 scoville, vilket innebär mild till medelhet (uppgifter från Svenska Chilepepparföreningen).

Fröna gror bäst i 25-30 grader, HÄR kan du läsa om hur jag får dem att gro lätt. En del som verkligen satsar på chiliodling använder olika preparat och specialgödsel, men min filosofi är att köpa så lite möjligt, speciellt inte från utlandet. Jag använder istället kornad hönsgödsel som kan produceras i Sverige. Eget gräsklipp går också bra, det är verkligen närproducerat! Annars är det vanligt att använda basaltmjöl tillverkat av vulkanisk sten, epsonsalt och Neemcare som stärker växten mot insekter och sjukdomar. Min erfarenhet är att växter som odlas i de förhållanden de behöver, inte angrips. Chili får lätt löss, men jag brukar ställa en duschflaska med vatten och såpa bredvid plantorna så blir det av att duscha emellanåt. Sedan att ge plantorna tillräckligt stora kärl, och inte låta dem lida av torka.

Chilin är värmekrävande och måste ha minst 10 grader på natten, så växthus eller glasad altan är bäst. Om man toppar efter 2-3 bladveck blir plantan tätare och buskigare eller så behåller man bara ett skott och låter det bli en stam innan man toppar. Så får man en fin trädform. En del sorter grenar sig spontant. Chilin behöver planteras om flera gånger i större och större krukor. Den växer sämre om man tar en stor kruka direkt.

DU SOM FÖLJER BLOGGEN via prenumeration (se uppe t h) eller GladiGrönt på Facebook och vill ha frön – skicka namn och adress till info@gladigront.se. De 20 första skickar jag till!

TILLÄGG: NU ÄR POTTEN FYLLD OCH JAG SKICKA FRÖN TILL DE 20 FÖRSTA, MEN DET KOMMER FLER CHANSER!

Längre fram i januari delar jag ut frön till den gulliga slingerväxten Törnrosas kjortel.

8 reaktioner på ”Gratis chilifrön till mina läsare! Och råden för att odla min favorit ´Jamaican Bell´.

 1. Tack❣️Idag fick jag ett kuvert m Jamaican Bell-frön. Superroligt för jag har inte odlat chili tidigare. Ska så i eftermiddag. Hade ett problem för jag reser bort v8 men bästa blomkompisen ska bli chilikrukvakt till mig.
  Hoppas nu att jag lyckas för dessa Bells ser så vackra ut och så hoppas jag förstås att de är goda också och inte för starka

 2. Hej Monica!

  ‘Jamaican Bell’ är min absoluta favorit också. Tycker om den goda, fruktiga smaken som ofta baccatum ger. Jag hade fyra plantor förra året. Mina brukar bli nära två meter höga. Jag har dom i uterummet och där stortrivs dom. Får jättelika skördar och använder den färsk i matlagningen men jag brukar också fylla dom med ost. Styckfryser dom och lägger dom sedan i lådor i frysen att ha till vintern. Bara att plocka fram några, lägga i en liten ugnsfast form med lite olivolja i botten, hyvla över lite extra ost och sedan gratinera dom i ugnen i 225-250 grader (beror lite på ugn, man får pröva sig fram). Mmm så gott! Blir nog några till förrätt i helgen.

  En trevlig helg till dig!
  Anita

  1. Å vilka stora plantor du får! Du måtte ha jättekrukor! Tack för tipset påmostfyllda, jag testade det när jag läste det på din blogg. Det gäller att ha idéer när skörden är stor. Ha det gott du också!

   1. Hej igen Monica!

    Jo jag har stora krukor. Jag hade två 15-liters och två 10-liters senaste säsongen. De som står i 10-liters krukorna blir lite mindre än de andra men inte så mycket som man skulle kunna tro. Kanske 12 liter (om det finns) skulle var det ideala.
    Kul att du prövade ostfyllda. Jag har massor i frysen och frossar i det hela vintern 🙂

    Trevlig helg!
    Anita

Kommentarer inaktiverade.