Häggmispel är så vacker, både när bladen slår ut och när den blommar. Men mjöldaggen blir värre och värre, även här i Norrland. Usch så illa min buske ser ut! Inte är det vackert och den växer sämre då bladen inte får tillräckligt med ljus för fotosyntesen.
En besökare på trädgårdsvisning berättade att de planterat en häggmispelhäck runt hela tomten. De hade köpt stora dyra plantor och nu hade hela häcken fått mjöldagg. De hade provat huskurer (HÄR finns recept) men det hjälpte inte så det blev till att köpa svampmedel. Kumulus som innehåller svavel går att använda, men måste precis som huskurerna upprepas under sommaren och även sprutas i förebyggande syfte. Vilket jobb att spruta hela häcken vartenda år! Och frågan är om det hjälper.
Den som inte redan har planterat buskar som angrips av mjöldagg – även häckkaragan (sibirisk ärtbuske) får stora angrepp – har chansen att välja bättre alternativ. Jag föreslår bukettapel, Malus sargentii, som är härdig till zon 5. Underbar vit försommarblomning, fin höstfärg och massor av röda miniäpplen, som stora bär. Den är frisk och tål beskärning bra, men den som har plats bör låta buskarna växa fritt så blommar de bäst. HÄR finns bild!
Även min gamla höstflox har drabbats vilket aldrig hänt förut. Mjöldaggen sprids med vinden och i takt med att klimatet blir varmare i Norrland drabbas tyvärr även vi av nya sjukdomar och skadedjur. Berätta om du också har fått angrepp i din trädgård! På bloggens besöksräknare kan jag se att många som hittar hit har sökt på ordet mjöldagg.
Hej Monica!
Jag har upptäckt angrepp av mjöldagg på en vit mossros som jag har. Lite i bladtopparna. Beskar den kraftigt i våras, den har inte blommat något i år men vuxit kraftigt. Vi har ganska mager sandjord så den kanske har det för magert fast jag gödslat.
Hälsningar Mariann
Ja jag har faktiskt också fått lite på Frankfurtrosen, en krukplanta som stod nära en häggmispel.