Julstjärnan kan vara svårskött – ja den dör inte i första taget, men tappar lätt bladen och de små gula knopparna i mitten som egentligen är blommor. De röda högbladen är inte blommor utan just blad. I den här videon finns tipsen för att lyckas! Efter videons första avsnitt kommer fler tips som jag visat tidigare med julstjärnor som snittblomma och en ursnygg bukett i en vintrig krans!
Mitt eget tips som jag lärde mig på Nordviksskolan, som odlar julstjärnor, är att köpa närodlat. Orsaken är att vid en kort frakt utsätts inte julstjärnorna för så mycket etylengas, ett slags mognadshormon, som gör att växterna åldras – alltså vissnar fortare. Alla växter avger mer eller mindre av etylengasen och när julstjärnorna står många ihopträngda i en transport blir de utsatta för en för hög koncentration av gasen. Det var vad trädgårdsmästaren på Nordvik sa. Sedan kan det ju hända att det finns tekniska lösningar numera för att vädra bort gasen, men i vilket fall är som vanligt närodlat bäst. I videon såg du att fruktskålen skulle flyttas och det är för att mognande frukt avger etylengas, därför lägger man gärna ett äpple med avocado som ska mogna.
Här kommer en ny, snygg julstjärna `Tapestry´! Bild från Floradania