Efter denna dåliga sommar frågar jag mig hur lignoserna, vedartade buskar och träd, ska kunna klara vintern. Inte bara en kall sommar har det varit, utan allt regn har sköljt bort mycket näring. Till exempel behövs tillräcklig mängd av kalium, som fungerar som glykol i växtcellerna och sänker fryspunkten. I en näringsrik jord brukar det finnas tillräckligt med kalium men för säkerhets skull slänger jag varje år i augusti, på lite höstgödsel (som bl a innehåller kalium). I år torde det ha varit till god nytta. En torr höst är bra, för då stannar växterna upp och förvedas istället för att skjuta nya gröna skott som är ömtåliga för kyla. Så årets relativt torra förhöst kan rädda mycket. Att det regnar nu gör inte lika mycket för nu har löven redan trillat av. Fina höstfärger är också lättare att få i en väldränerad jord, och det vill vi ju ha. Bland de finaste höstfärgerna man kan se har dessa ullungrönnar som växer vid hamnen i Örnsköldsvik. De har en sådan färg som man blir glad av. Elite Hotell i bakgrunden vars utseende blev dissat av folk i början är snyggt tillsammans med träden ändå. Bilden är tagen redan 23 e oktober, så nu är alla vackra löv borta. Vill du veta mer om rönnarna så skriv in i sökrutan längst upp på bloggen.
En man bad om råd för sina kopparhäggmisplar som aldrig fick de där fina höstfärgerna han var ute efter. Jag frågade vilken jord de växte i. Jo, han hade köpt massor av fin P-jord på säck och öst ner i groparna, det bästa han kunde finna! Dyrt blev det också. Men P-jord och liknande är bra till krukplanteringar men inte för fleråriga växter. Som nästan allt annat du köper på säck är det mest torv i säcken. Torven blir väldigt blöt och svampig av höstregnen och håller kvar fukten, vilket betyder att busken fortsätter att växa långt in på hösten. Och höstfärgen uteblir och busken är inte beredd på kylan. Samma kan det bli i en tung och blöt lerjord. Just därför är det bra att odla enligt Åkerstedts metod, med sand och gräsklipp. Och fina höstfärger är ett hälsotecken! Vill du läsa mer om sand och gräsklipp – skriv in som sökord i rutan uppe till höger.
Höstfärger har också att göra med temperaturskillnader men det tar vi en annan gång. Det kommer fler inlägg om att rusta växterna för vintern kommer. Vi ses!
Vakkert bilder med flotte høstfarger! Jeg pleier å gi plantene litt treaske på våren, men forstår at jeg egentlig skulle ha gitt de det nå. Aske er også rikt på kalium, så peoner pleier å blomstre veldig flott når de får det.
Ha en fin dag!
Jo vedaska är säkert bra både vår och höst, fast jag använder den inte till ätliga växter då den innehåller mycket cesium efter Tjernobylnedfallet här i Västernorrland.