Hur ska växterna klara vintern? Del 3

Min serie fortsätter, och man kan undra hur växterna ska klara sig när vi själva knappt gör det! Förra helgen hade vattnet i sommarstugan frusit, troligen under huset. Även på bygdegården där jag är vaktmästare frös det. På jobbet fick vi upp ledningen fort, och denna helg skulle vi ta tag i problemet i sommarstugan. Och när vi kom hit var det bara 2 plusgrader inomhus för luftvärmepumpen hade isat igen och stannat. Risk för att även vattenledningarna i huset frusit alltså! Så det blev aktion med hårtorkar och kupévärmare. Och tur att vi har en rejäl täljstenskamin. Utifrån såg det mysigt ut tidigare idag, men skenet bedrar – först nu ikväll klockan 8, har värmen kommit upp till 20 grader.

Stugan lyser på vintern

Luftig snö är den bästa isoleringen, lika bra som sågspån, så jag har börjat att skotta in i rabatterna. I buskaget syns tydligt en orsak till att man inte ska klippa ner vare sig buskar eller perenner på hösten. Kvistar och blad samlar på sig snö och så blir det bättre isolering. Dessa ölandstok skulle klarat sig lika bra men det finns ju känsliga växter. Och roligare. Några tokar står kvar på dispens – när vi köpte detta ställe för mer än 20 år sedan, fanns massor av dessa tråkiga buskar. Ja, jag vet att det finns nyare trevligare sorter av denna buske, vit, rosa och orange. Men så finns ju ännu fler arter av spännande buskar som jag hellre väljer.

Buskar med snö som skydd

Lignoser, alltså vedartade växter, som träd och buskar, är som härdigast i just januari. Under hösten har de trappat ner, slutat växa, tappat bladen och förvedats. Under en lång, torr höst hinner de med den processen, därför kan nog denna vinter gå bra om inte våren kommer tidigt för att sedan vända i dörren. Hos en del har det börjat växa igen av höstens värme, men större delen av Sverige har i alla fall fått snö. Läs gärna del 1 och 2 i ämnet, det kan du få fram i sökrutan uppe till höger. Dagens seriedel skulle handla om hur man planterar för att växterna ska klara vintern, men det skjuter jag  fram till nästa del. Jag avslutar istället med en vintervy över Ullångersfjärden. Ser du bryggan? Tänk när det är sommar och man får sitta där!

Vinterutsikt Ullångersfjärden

2 reaktioner på ”Hur ska växterna klara vintern? Del 3

  1. Ja, nå må vi bare krysse alle fingre for at plantene klarer denne kulden! Her er det mye snø, men også veldig kaldt. Jeg foretrekker litt mildere vintre 😉

    Vakkert bilde utover fjorden!

    Ha det godt!

    1. Monica Söderström

      Vi tycker lika där! Vad pampigt det låter att kalla vår lilla fjärd för fjord! Man ser framför sig en djup norsk fjord!

Kommentarer inaktiverade.