Mycket av det som påverkar hur växterna ska klara vintern kan vi bara åtgärda sommartid. Så då får vi tänka framåt några månader! Till exempel är planteringen superviktig. Många gånger köper man med sig ett antal säckar plantjord från handelsträdgården och känner sig duktig när man kostat på köpejord. Men den torvmull som säckarna oftast innehåller, håller fukten för bra på hösten, då växterna behöver stå torrt för att avmogna och förvedas. Om det kan du läsa mer HÄR i del 1. Bättre då att förbättra sin befintliga jord med komposterad kogödsel (köpt på säck eller från bonden) eller annan stallgödsel. Bra också med inblandning av barkmull och egen kompost – det är mumma för markens organismer!
Ju kallare klimat och ju känsligare växter, desto mer väldränerat bör de stå. Ett enkelt sätt att kolla dräneringen är att när du grävt gropen häller du i 10 l vatten och kollar att det rinner bort på en timme. Då är det okej. I somras besökte jag en rosenträdgård i zon 5 för att fota för en artikel. Där kan man se den underbara rosen på bilden ovan. I trädgården trivs hundratals olika rosor, och massor av sådana som inte brukar klara sig i våra trakter. Orsaken till det lyckade resultatet är den perfekta dräneringen, ja, och gröna fingrar förstås! Det kan knappast ens bli tjäle där, då en stor del av tomten är uppfylld av sprängsten och ovanpå det ett tunt lager matjord. Tomtens nederdel ligger 1,5 m ovanför gatan och avslutas med en stödmur. Här blir sannerligen inget vatten stående! HÄR och HÄR kan du läsa mer om att skydda rosorna på vintern.
Att göra en upphöjd plantering är ett enkelt sätt att ordna bra dränering för den som inte bor på ett stenröse. Det ger även andra fördelar som jag ska ta upp en annan gång. Här har jag grävt upp grästorven och lagt den upp och ner i en cirkel längst ut på den rundel jag vill ha. 1,5-2 m kan vara bra för ett träd. För att få upp höjden har jag skaffat riktig matjord – markjord som är förbättrad med något av det jag nämnde tidigare. 2 dm ovan marknivån är bra. Trädet planteras förstås med jordklumpens överdel i höjd som den upphöjda planteringsytan. Ännu bättre är att göra en större upphöjd planteringsyta, där det ryms både perenner, buskar och träd. Med det här sättet behöver man inte heller gräva så djupt, 3 dm räcker. Är underlaget i botten kompakt är det bra att luckra genom att sticka ner en grep och rucka. Både i botten och på sidorna. En kund på BillaBlom hade hittat på webben att man skulle gräva 80 cm djupt. som tur var hade hon inte hunnit ända ner till botten innan jag avrådde. Om man har lerjord och gräver en djup grop, blir det en perfekt pool när regnet rinner dit, bara det att få trädgårdsväxter gillar att bada!
HÄR kan du läsa mer om hur du planterar ett äppelträd.
Fler avsnitt kommer med mera tips.