Klematis kan man inte få för många av. Bara de får en bra plantering är de lättskötta. Djup lucker jord och stor grop. HÄR kan du läsa mer om planteringen i trädgården, vilket delvis gäller även för kruka, som måste vara rejält stor. Just nu har BillaBlom flera fina utvalda sorter, men en fellleverans i veckan rear vi ut till priset 100 kr. Westerplatte är vinröd och storblommig, härdig till zon 4 och även lämplig för kruka då rankorna inte blir så vansinnigt långa som i vanliga fall.
Vill du plantera klematis i kruka blir det fint att göra en klätterställning av kvistar från trädgårdsbuskar. Här har jag behållit små sidogrenar på kvistarna så blir det mer att klättra i och en naturlig känsla. Sorten ´Södertälje´, som blommar här, blir för stor för kruka, så den ska så småningom ut i någons trädgård. Klätterställningen är gjord av kornellkvistar som bortglömda stått och torkat sedan ifjol. Färska kvistar går också bra, men ta inte färsk sälg och pil, för då rotar den sig i krukan. Även färsk kornell är risk att den rotar sig, då får du en buske i krukan som tar död på din klematis. Här på bilden ser du att jag lagt grov sand runt rothalsen. Viktigt men enkelt att fixa.
Klematis har kraftiga rötter så det är vanligt att de snurrat runt i odlingskrukan. Lossa därför försiktig på rötterna före plantering. Det gäller nu på försommaren (eller ska vi kalla det vårvinter? -långkalsongerna behövs fortfarande vid utevistelse). Vid sommarplantering har växten kommit så långt att den behöver intakta rötter. Slutligen behöver klematis mycket näring och vatten, speciellt viktigt vid krukodling. Du som har läst på vet att man ska beskära kraftigt vid plantering. Ja, jag ska… men vill titta lite på blommorna först! Det tar alltid emot att klippa ner så hårt, men det lönar sig.