Kul att ympa in fler sorter i fruktträden!

När man börjar ympa blir man lätt biten. Man lyckas ofta och får fler och fler sorter i sina fruktträd. Mitt äldsta äppleträd innehåller nu 20 sorter. Tänk vilken syn och vilken smak när alla ger frukt! Jag brukar göra barkymp ungefär i början av juni, när barken släpper. Det är enklaste sättet. Men redan igår ympade jag mitt päronträd eftersom jag har svårt att nå upp. Snön ligger kvar där i trädgården i Nordingrå så jag ställde bara en trappstege på snön så nådde jag upp.

Läggymp på päronträd

Den här tiden är det läggymp som gäller, då fäster jag ympkvisten i en kvist i trädet av motsvarande tjocklek, snittar snett och lägger mot varann. Nu handlar det om precision för att de ska passa perfekt. Därför är detta sätt svårare. Men inte omöjligt. Här har jag ympat in en päronsort jag fått via en kontakt på Facebook. Hon som skickat den kallar sorten Ockelbopäron. På nästa bild har jag äppelsorten Rubinola som jag gjorde som barkymp för något år sedan. Då sätter man gärna in två ympkvistar som hjälper till att läka ihop snittet. Den ena har jag klippt kort så det kommer frukt på den. Bara en kvist ska få växa vidare till en lång gren. Svenskodlade Rubinola har sålts ett tag i matbutikerna. Vilken god smak de har! Spännande blir det att få plocka mitt egna första Rubinola, men det får jag nog vänta på något år till. Men hittills har jag smakat från mitt träd Lobo, Melba, Oranie, Säfstaholm, Aroma, Close, Stenbock, Gyllenkroks Astrakan och fler sorter kommer i år att ge frukt. Härliga tider blir det!

Vill du lära dig att ympa på befintligt äppelträd håller jag kurs i början av juni, beroende på väder. Och om det blir nog många anmälda. Anmäl dig redan nu om du vill delta. Det sker till Sensus Örnsköldsvik. Vi väljer en tid som passar alla. Mer info längst ner på sidan HÄR.

Ymp med Rubinola. Här har jag använt frystejp och ympvax. Går det också.