Ljuvliga doftande hitterosor från förr finns nu hos Monica’s Cottage Garden i Salsåker!

I dagarna får vi hem underbara rosor till BillaBlom! Ja, vi kommer att sälja lite utvalda växter igen fast nu är det i Salsåker Nordingrå. Även lite bärbuskar och annat ska det bli.

6 olika härdiga buskrosor med beteckningen Grönt Kulturarv börjar vi med. I ett projekt har man sökt igenom hela landet efter gamla sorter och valt ut de bästa, för att bevara för eftervärlden. Med färger från rosa, till karminröd och cerise, till mörkviolett. De flesta är sådana som gått i arv, eller man hittat på gamla gårdar. Några har odlats ända från 1800-talet. Tåliga och friska bevisligen. Alla är rotäkta, vilket betyder att om det händer något med delen ovan jord, skjuter det nya skott från roten av den ädla sorten och inte som för ympade rosor att det kommer upp en taggig vildros. Dessa gamla rosor har dessutom en ljuvlig doft och blir ofta stora buskar så man kan unna sig buketter. De vanliga rabattrosorna som man hittar billigt i växtbutiker, är låga och ofta av tveksam härdighet. Och sällan rotäkta eller doftande.

Så blommade ’Blomsterhult’ sommaren 2023 hos mig

Några av dessa inköpta rosor finns redan på tillväxt i vår trädgård, så man kan se dem i sommar. Det är ’Blomsterhult’, ’Skeda’ och ’Professor Fagerlind’. Dessutom har vi fått tag på ’Pipar Hans’, ’Pustebacken’ och ’Selma Dahlberg’. I somras fick jag se de första blomklasarna på ’ Blomsterhult’ – så lyxiga och stora!

Beskrivning: Under goda odlingsbetingelser bildar ‘Blomsterhult’ kraftiga, höga och breda buskar, som kan bli 2,5 – 3 m höga och nästan lika breda, fast här i norr troligen mindre. Kraftiga blomskott ger ofta 10–20 blommor, som är 7–9 cm i diameter och tätt fyllda med upp till 100 kronblad, ibland betydligt fler. Doften är medelstark och har inslag av främst kryddnejlika. Blomningen är mycket riklig, under en månad, och något senare än flertalet andra engångsblommande buskrosor. Den klarar zon 5.

Bourbonros ’Blomsterhult’ pressbild SLU

De gamla rosorna har oftast en intressant historia, så även ’Blomsterhult’: Bourbonrosen ‘Blomsterhult’ växer på nästan varje gård i byn Blomsterhult, mellan Öljaren och Hjälmaren i västra Sörmland. Rosen kom till byn före 1920. Vid ett bröllop i Blomsterhult, 14 juli 1929, ville brudens mor dekorera festsalen med rosen, men svärmodern genomdrev att salen skulle smyckas med pappersblommor som hon ansåg vara “finare”.

Ja, nog vet jag vad jag skulle valt, pappersblommor har inte ens nån doft!

’Skeda’ Grönt Kulturarv Bourbonros från Östergötland.

‘Skeda’ har trivts ett flertal år hos mig, och har en så ovanlig snygg mörk nyans. Den har funnits från början av 1900-talet. Zonangivelsen på 3-4 ändrar jag till zon 4-5, åtminstone. Doftar och har lite taggar. Blommar i en månad.

Professor Fagerlind’ är en ungdom i denna skara. Rosen framkorsades under 1960-talet av dess namne. Jag har hittills fått bara några blommor men den sägs blomma massivt och bli en hög buske 2,5-3,5 m. Doften är stark och söt och den klarar zon 4-5, minst. Den blommar betydligt tidigare är ’Blomsterhult’ så de vore en bra kombo. Och så ’ Skeda’ däremellan. Eftersom ’Professor Fagerlind’ är en spinosissima är den klart taggig, så plantera i ogräsfri jord, så du slipper gå i närkamp.

Att odla rosor kan vara krångligt, speciellt i kallt klimat. Det finns många kinkipettrar. Men rosorna ovan och gammaldags överhuvudtaget, är lättskötta och härdiga. Även kanadensiska rosor är tåliga, och en del dem blommar dessutom hela sommaren. Dock doftar de flesta inte så mycket. I min trädgård finns ett 30-tal olika sorters rosor, så nog finns det att välja ur även om man har lite sämre förutsättningar.