Lyckas med att så bergvallmo! 5 enkla punkter! Och bilder på 12 olika!

Undersköna bergvallmon, Meconopsis, tycker en del är svår att så. Det finns många olika varianter, men sällan till försäljning, så då är det bra att kunna så själv. Längst ner i inlägget ser du 12 olika underbara varianter! Jag tycker det är lätt om man börjar rätt. Med mina knep lyckas jag alltid och har fått många plantor till trädgården. Frön kan man köpa från exempelvis Impecta eller Jelitto.

Himmelsblå stor bergvallmo
  • Ingen jord på fröna.
    Jag sår fröna glest på ytan i såjord i en genomskinlig vindruvsask och utan att täcka med jord. Jorden ska vara utjämnad men inte hårt packad. En annan såkruka går också, men gärna ganska låg.
  • Låt jorden suga in vatten underifrån.
    Jag ställer såkrukan i en återvunnet köttfärstråg (noga diskat) med några cm vatten i botten tills jorden blivit fuktig i ytan. Inte blöt! Känns jorden kall är den fuktig.
  • Duscha “fast” fröna.
    Jag duschar på lite med en duschspruta så att fröna får bra kontakt med jordytan.
  • Dra över en plastfolie och ställ ljust i rumsvärme.
    Gör enstaka små hål i plasten, fröna tål inte att torka ut. Fröna är ljusgroende så en belysning, ex ett lysrör strax ovanför kan vara bra.
  • Flytta till sval, ljus plats när fröna grott.
    Det kan ta flera veckor med groning. Det svåra är att odla vidare de små plantorna för de vill stå svalt, speciellt på natten, annars ruttnar rötterna. Helst max 10 plusgrader. Därför ställer jag  ofta in dem i matkällarn över natten. Finns det plats går det lika bra med kylen förstås. Nån dag klarar de sig utan ljus om de skulle glömmas kvar där.
Frösådd av ljusgroende bergvallmo, Meconopsis. Ingen jord ovanpå fröna.

Enklast för mig är att så fröna tidigt i januari, för att tvättstugan, som är ett av mina odlingsrum, är så kall vintertid, så där kommer småplantorna att trivas. Elementet räcker inte till när det är kallt ute – en fördel för plantor och nackdel när man ska hänga tvätt!
Så småningom skolas fröna ut i egna krukor och när jag startar upp växthuset trivs plantorna bra därute, eftersom nätterna är svala, men jag ställer krukorna så de slipper direkt sol.

Frösådd av perenner med kylbehandling

Ibland händer det att fröna inte vill gro ens efter flera veckor. Då ställer jag ut dem under snön. Har lite grönt kommit går det förstås inte. Ingen plast ska vara på då. Metoden kallas stratifiering. Från +4 till -4 är lämpligt, kallare behövs inte, så det går också bra med kylen (med plasten på). Det ska efterlikna naturens förutsättningar varifrån växterna kommer. Och många bergvallmo kommer ju från kalla Himalaya-trakter. När våren kommer gror fröna snällt. HÄR finns mer tips på det. Så här får de stå till våren på norrsidan av huset. Typ skötselfritt, men jag har virat runt en fiberduk som skyddar mot inflygande ogräsfrön, möss och fåglar, och fyller på med snö. När snön smälter blir det bevattning och när vårvärmen kommer är det ändå så svalt ute att det inte behöver vattnas på länge.

Vill du inte ta omvägen med groning inne, går det förstås att ställa ut krukorna direkt, då behöver man inte oroa sig för att de ska ha för varmt när de grott på våren. Fröna gror bra ute för den växlande temperaturen mellan dag och natt är vad de är inprogrammerade för. Det blir en annan femma att ta reda på alla småplantorna precis när det är så mycket annat att göra i trädgården. För många plantor blir det oftast. Råd för fortsatt odling finns HÄR.

Stor bergvallmo, Meconopsis x sheldonii

Jag tror att den vanligaste orsaken till att man misslyckas trots att man försökt följa alla råd, är att fröna torkar ut, där de ligger på jordytan, så inomhus måste det vara plast på hela tiden. HÄR finns också några generella tips för frösådd. Och HÄR om hur jag gör för att slippa sorgmyggor, sk blomflugor i jorden.

Lycka till! Och berätta gärna hur det har gått!