Mitt bästa svartvinbärssaftrecept

Fort går det , mycket saft blir det och smaken är bara bäst! Och visst vet du om att hemkokt saft är nyttigare än apelsinjuice? Läs mer HÄR.

Kallrörd svartvinbärssaft

Saften får en extra pikant skalsmak, mycket godare än kokt svartvinbärssaft och det är mindre blask och söl. Det som tar tid är att plocka bären, sedan går allt som en dans! Att de ska dra i många timmar spelar ju ingen roll. Bären ska inte mosas, vilket gör att det går väldigt fort att sila, tvärtemot vanlig kokt saft som tar lång tid att rinna igenom en silduk.

Kallrörd svartvinbärssaft

2 l svartvinbär ( behöver inte repas)

4 l kokande vatten

25 gr citronsyra

2- 4 kg socker

Lägg bären och citronsyran i ett stort tåligt kärl, helst rostfritt. Häll över vattnet, täck över låt stå kallt i 36 timmar.
Låt rinna av genom ett durkslag eller en silduk och rör ner socker i saften. Om du fryser saften eller tillsätter största sockermängden behövs inte konserveringsmedel. Jag brukar använda konserveringsmedel, ex Atamon eller natriumbensoat, för att slippa den stora sockermängden. Jag tycker att saften är godast om den inte varit frusen.