Mitt bästa trädgårdstips handlar om ogräs

Blommig fredags tema denna vecka nappar jag på. Min blogg bygger mycket på tips av olika slag, men i dag tipsar jag bara om ett, fast det kan innehålla väldigt mycket. Min stora trädgård hinner jag med tack vare min princip – Odla på naturens villkor. Vill man inte göra det får man jobba, och det mycket. Nu tänker jag på ogräset. Jag rensar inte mycket ogräs, för jag har inte mycket – utom på vissa ställen där jag slarvat från början. Jag tänker på att naturen strävar efter att täcka all öppen jord med något grönt som vi kallar ogräs. I öppen jord bryts näringen ner fort och avdunstningen ökar. Två sätt har jag att göra naturen till viljes. 1. Att fylla jorden med växter – sådana jag vill ha. Då väljer jag marktäckande växter som undervegetation, till exempel Waldsteinia, ibland kallad gullgröna – den trivs överallt, också bland barrväxter. Den är en gammal känd växt men inte sämre för det. Fina blanka smultronliknande blad och den sprider sig lagom fort. Glada gula blommor på våren, sedan tonar den ner och gör bara sitt jobb med att fylla upp.

Waldstenia bra marktäckare

Flocknävan, Geranium macrorrhizum, som trivs överallt, i skugga, torka och sol är en annan klassisk marktäckare. Och den är lätt att föröka, så man behöver inte köpa många. HÄR kan du se hur man förökar den. Dessa små tåliga marktäckare är inte att förakta, de behövs också för att lyfta fram de flotta växterna, alla ska inte glänsa och vara solist. Tänk till exempel om man tog bort all gräsmatta och fyllde med växter överallt. Vad tröttande att se på. Och tänk en sångsolist som inte tar paus, det går ju inte rent praktiskt, inte heller för en violinist, som tar nytt stråkdrag med jämna mellanrum. De oansenliga marktäckarna får vara lugna pauser i trädgårdens musik.

Tålig marktäckare sol skugga torka
Flocknävan ´Spessart´ som underplantering till äppelträdet

I skugga trivs också hasselört, Asarum europaeum, med njurformade högblanka blad som sprider sig bra när den kommit igång. Med blänket i bladen lyser den upp i skuggan. Den kan sprida sig rejält men bättre att ha den än ogräs tycker jag.

Hasselörtens blanka mörkgröna blad trivs i skuggan
Hasselörtens blanka mörkgröna blad trivs i skuggan

2. Min andra metod är marktäckning, i första hand med gräsklipp. Det hindrar ogräsfrön att gro och ger samtidigt näring. Gillar man bättre utseendet av öppen jord kan man varje vår täcka den med ett tunt lager köpt barkmull – den finns även näringsberikad, annars förbrukar den kväve vid nedbrytningen liknande som täckbark som jag inte tycker passar i rabatter, möjligen runt barrväxter och blåbärsbuskar. För att dölja gräsklippet skulle man också kunna lägga på ett lager barkmull. Marktäckning med geotextil, mypexväv och liknande syntetiskt är mitt allra sista alternativ. Naturens metoder är ändå bäst i längden.

HÄR hos Blommig fredag finns massor av bra inlägg om trädgårdstips denna vecka . Passa på!

 

11 reaktioner på ”Mitt bästa trädgårdstips handlar om ogräs

 1. Jättefina tips!
  Jag har själv flera av de marktäckarna, och några till, och jag har faktiskt inte så mycket ogräs. Gräsklipp funkar också bra och håller fukten bra i rabatten under varma och torra perioder.
  /Kitty

 2. Man kan inte annat än att hålla med till fullo. Den, vars största problem i trädgården är ogräs har en lång väg att vandra….
  Waldstenia är underskattad, jag misstänker att en del straffar ut den för dess gula blommor. Så dumt. Jag tycker att den är överlägset bäst av dem tre vintertid. Flocknäva har en bra blomning, finns i flera färger och fixar att växa på eländiga jordar. Hasselörtens vinteregenskaper är överskattade, men visst, den är snygg i skugga. Alla de tränger ut ogräs mycket effektivt.
  Hälsar
  Marta

  1. Monica Söderström

   Ja du har nog rätt i att de gula blommorna avskräcker. Gult är fult tycker många, även jag fast på våren är det fint, ja och som höstfärg också!

 3. Mycket bra tips. Och bra tips på marktäckare. Tack för dom. Jag brukar klippa mina vissnade fjolårsperenner i små, små bitar på våren och strö över jorden. Och på sommaren täcker också jag med gräsklipp när jag har “över”. För det mesta får det ligga kvar på gräset som gödning.

  Ha en fortsatt fin helg!
  Anita

  1. Monica Söderström

   Ja orkar man klippa sönder perennerna i småbitar är det mumma för jorden och maskarna. Jag hinner sällan vara så noggrann utan bryter stjälkarna i bitar lite snabbt. Det växer snart över…

 4. Veldig gode tips! Jeg gjør akkurat som deg, og prøver å dekke jorden mest mulig med planter. Den geraniumen var veldig fin.

  God helg!

Kommentarer inaktiverade.