Nu är bästa tiden för mitt woodland. Ett lundparti i skugga med andra ord. Det finns så otroligt vackra växter för ett sådant läge. Lunddockan, Glaucidium palmatum, med stora sidenglänsande rosa/lavendellila blommor kan ta andan ur en! Den undersköna växten kommer ända från Japans skogar.
Indiskt fotblad är en verkligt spännande perenn. Giftig också. Speciellt nu är bladen tjusigt kamouflagemönstrade och snart slår runda vita blommor ut. På sensommaren blir det avlånga tomteröda frukter som sägs vara ätliga men inte goda. Inte ens skatorna äter upp dem. Man ser att frukterna
bara är provsmakade.
Blommor är inte allt, det finns mera tjusiga blad också. Titta noga på den svarta nysrotens plisserade blad. Plantan är bara i början, framåt sommaren kommer den med en hög svart plym. Men bladen är grejen. Giftig den här också.
Runt nysroten växer gulliga blåblommande ormöga som marktäcker effektivt. Efter många år måste jag gräva bort en del för de invaderar andra skönheter. Bergvallmo, grönlilja och tolvgudablomma börjar krympa när ormöga tränger på. Och de ska också snart stå i blom.
De vita till vänster är treblad, Trillium grandiflorum. De är rätt så ovanliga, men inte svårodlade. Vackra blommor och en speciell med rosa strimmor har dykt upp.
En mörkröd variant som kallas det lustiga namnet paddskugga är på gång. Den är riktigt ovanlig och billig var den inte, då för några år sedan. Ett stackars blad i en kruka. Nu har den fått det något ädlare svenska namnet purpurtreblad. Jo men visst, det grönskar och blommar där i skuggan!