Mmm…vilka goda frukter

Plommon och körsbär, såå goda och lättodlade om man väljer rätt sorter. Min plommonfavorit är ´Czar´, som vi haft i många år. När jag råkade hitta den här bilden blev jag så sugen på sommar och mogna frukter! ´Czar´är lagom högt för att klara att sköta och plocka, och sedan behöver – eller ska vi säga tål – inte plommon så mycket beskärning. Enda problemet är att det mognar så mycket på en gång, så man får äta mer än vad magen tål. Söta saftiga blåröda plommon som släpper från stenen.

Plommon ´Czar´

Körsbär ser också så lockande ut, det tycker även fåglarna. I år ska vi försöka bygga in vårt träd ´Fryksås´som ger så vansinnigt goda bigarråer. En rejäl stomme och spänna nät över. Köper man det trädet ympat på svagväxande grundstam Gisela (alltså själva roten är Gisela), då får man ett litet träd, som är lättare att skydda och att plocka. Gisela gör också att trädet blir härdigare, så här i zon 4-5 ska det bara gå bra. Körsbär mognar ju tidigt så det behövs inte en lång fin sommar, däremot en lite snällare vinter än vi brukar ha. Om man har bigarråer på den vanliga starkväxande grundstammen kan det bli problem med blöta höstar och kalla vintrar.

Bigarråer – godare än godis!

Vi har sålt många av ´Fryksås´på Gisela, klart man vill ha fina bigarråer fast man bor i norr! Observera bara att i år tar vi hem på beställning och kommer bara att ha ett mindre lager av växter motför tidigare år. Så blir du nu sugen på goda frukter – maila din beställning kring mitten av april, så fixar vi! Under fliken BillaBlom kan du se det sortiment vi hade ifjol av utvalda bra växter för norr. Där kan du hitta mer inspiration.

2 reaktioner på ”Mmm…vilka goda frukter

  1. Helen Östman

    Hej, päronet Souvenirs har blivit uppätit av älgen, skulle behöva ett nytt, kan jag beställa ett av dej? Helen

Kommentarer inaktiverade.