I år slog jag på stort och köpte ett helt kilo bondbönsfrön att så ut. Bondbönor är ju så goda och lättodlade. De lär trivas med potatis så jag testade att sätta en böna mellan varje potatis. Med ett vinterförråd av potatis och bondbönor skulle man faktiskt kunna vara nästan självförsörjande. Bönornas protein kompletterar potatisen så det vore en nyttig kost.

Bondbönor producerar själva sin växtnäring med hjälp av kvävefixerande knölar på rötterna. Jag antar att det kommer även potatisen till del. Och sedan blir jorden boostad inför nästa år.

Av detta första test har jag lärt mig en del. Bondbönor gillar att bli kupade liksom man gör med potatis visste jag, men problemet var att när potatisen skulle kupas första gången hade en del bondbönor inte kommit upp eller bara lite, så de blev kvävda. Av det lärde jag mig att blötlägga fröna eller förgro före plantering och att vattna i fåran så de blir snabbare i starten. Alltnog, vi fick ändå en ganska stor skörd, jag satte också en del frön på egen plats. Jag kommer helt klart att fortsätta odla bondbönor. De är så goda och inte lätt att få tag på att köpa. Men i vinter ska jag festa på bondbönsgröt. Låter inte så gott men är det. Bara att mosa ihop kokade bondbönor och potatis. Oj, vad jag ska må gott av den maten!

Vid skörden undvek jag att dra upp bondbönsplantorna och la jord över de sönderklippta stjälkarna så näringen får sparas i jorden. Till och med en del av de spritade baljorna fick återgå. Får se hur mycket som förmultnat till våren.

Vid samodling bör man odla växter som har ungefär liknande odlingskrav och absolut inte blanda olika arter som har olika krav. Bondbönor trivs bäst på lite tyngre jordar och kan sättas relativt tidigt och blir högväxt och är bra att kväva konkurrenter genom att det blir mörkt under dem. Potatis behöver relativt hög temperatur för att utvecklas och dess bladverk har en viktig funktion att sprida regn bort från centrum till deras utspridda rötter. Om bondbönor sätts för nära sprids fukten till områden där potatisen inte vill ha den. Bondbönor och potatis är en bra kombination eftersom de hjälper varandra att hålla undan skadedjur och sjukdomar och det är bra om de står bredvid varandra men inte ihopblandade. Bondbönor gärna en rad i bakkanten av potatisen, men inte varann planta. Bondbönor har ju kvävefixerande bakterier på rötterna som hjälper växten i näringsupptagning. Däremot delar den inte med sig till annan gröda under samma år. Däremot gödslar de jorden för kommande år. Ett visst utbyte kan ske och ungefär liknande som kvävefixerande bakterier som finns på bladen även förmodligen även på potatisen. Det sprids så mycket lögner och detta oftast för att de som sprider det saknar odlingserfarenhet och ofta av brist av elementär kunskap. Jag har i alla fall odlat dryga 8000 arter under 60 års odlande sedan jag startade vid 3 års ålder 1959. Men tagit an mycket av den äldre odlingskunskapen som har varit välkänt under hundratals år.
Tack för dina goda tips. Jag ska tänka på dem nästa år.