Jag odlar enligt den metod som trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt utvecklade. Fördelarna är många, speciellt här i Norrland.
1. Sand är varmare är jord, speciellt lerjord som vi har, så på våren kommer växterna igång fortare och får så en längre växtsäsong.
2. På hösten är sanden torrare än jord, vilket betyder att växterna avmognar fortare, dvs, de stannar att växa och är bättre beredda inför kylan. Om träd och buskar växer kraftigt på hösten pga av mycket vatten eller för all del för mycket gödsel är växtcellerna stora och lösa och skotten är mjuka, och när kylan kommer är det ajöss!!
3. Sand och gräsklipp blir billigare än att köpa jord, speciellt torvjord som de flesta köpesäckar innehåller- dessutom har de åkt lastbil genom Sverige och förpestat miljön. Sand finns ju att köpa på orten, antingen som krossat eller naturgrus, och bästa användningen för gräsklipp är att lägga det direkt i odlingarna istället för att ta omvägen över komposten, eller att köra bort gräsklippet för att sedan köpa hem konstgödsel.
4. Det blir minimalt med ogräsrensning och det är väl ingen som saknar sådant! Tiden som blir över kan du istället lägga på fler roliga växter!
5. Den väldränerade sandodlingen gör att växter som egentligen inte klarar att överleva i kallt klimat gör det ändå. Se till exempel min dotters persikoträd som ger fin frukt för tredje året i sträck. HÄR kan du läsa om hur hon har gjort.
6. Många växter som vill ha väldränerad jord trivs extra bra, till exempel lökväxter som liljor och tulpaner. Även mina känsliga orientaliska liljor och trumpetliljor frodas när de har varm sand runt fötterna och tulpanerna återkommer år efter år.
I inlägg del 2 om sandodling ska jag berätta om hur du gör. Välkommen åter!