Odla på enkelt sätt med sand och gräsklipp del 2

För 20 år sedan kom jag för första gången i kontakt med den förträffliga metoden jag nu använder. Utan den skulle jag inte hinna med min trädgård och inte heller lyckas så bra. Odling i sand och gräsklipp är en ekologisk odling på naturens villkor. Miljövänligt och kretsloppsanpassat. Växterna mår bra och jag slipper rensa så mycket ogräs. Jag odlar mest prydnadsväxter, men potatis och grönsaker kan ge stor skörd med denna metod. HÄR kan du läsa om alla fördelar.

Det växer i sanden så det nästan knakar
Det växer i sanden så det nästan knakar

Gräsklippet innehåller all näring växterna behöver och gräsmattan klarar sig om klippet får stanna kvar några gånger per sommar. I många år har vi tagit vara på gräsklippet och först de senaste åren har vi behövt gödsla gräsmattan, då med hönsgödsel. Konstgödsel utesluts. Man räknar med att en gräsmatteyta på 100 m2 ger gräsklipp till odling på 100 m2. Istället för gräsklipp är malda vilda växter från åker, äng, dikeskanter etc. minst lika bra som täckmaterial. Enklast är att köra över materialet med gräsklipparen så att det finfördelas. HÄR kan du läsa om hur du lagrar gräsklippet. Det lagrade gräsklippet luktar inte gott precis. Öppna säcken 3-4 dagar före användning så att den värsta lukten har gett med sig. Och tänk på att inte lägga på precis innan du ska ha besök. Det är gödsel och luktar således därefter…

Säckarna med gräsklipp sparas till nästa år
Säckarna med gräsklipp sparas till nästa år

Gör så här: Ersätt jorden i rabatter med 30-40 cm sand av grovleken ca 0-8 mm. Rosor behöver 40-50 cms djup. Lägg på 10 cm färskt gräsklipp tidigt varje försommar. Packa och vattna med hård stråle och håll gräsklippet fuktigt så ger det ifrån sig näringen successivt. Av gräsklipp som är sparat från året innan lägger man bara ett 3-5 cm tjockt lager. Det är riktigt stark gödsel – rena dynamiten! Första åren och till näringskrävande växter som rosor läggs gräsklipp på en gång till, med aldrig efter mitten av juli. Till känsliga växter behövs 60 cm djup sand, upp till 1 m. HÄR kan du läsa om min dotters persikoträd som växer i djup sand.

I sandrabatten växer inte mycket ogräs
I sandrabatten växer inte mycket ogräs

Detta odlingssätt kräver att jag vattnar oftare, men mindre per gång, speciellt i början av säsongen. Efter några år har det förmultnade gräsklippet bildat ett litet jordlager i ytan som håller fukten, vilket gör att det inte behövs lika flitig vattning. När du gräver en djup grop, se till så att det inte blir vatten stående i gropen. Då avmognar inte träd, buskar och rosor inför vintern och klarar inte kylan när den kommer. Plantering i en slänt ger bra avrinning eller gör istället en upphöjd bädd med hjälp av brädor eller pallkragar. Annars mister du fördelen att växterna står torrt på hösten och slutar växa i tid. Känsliga växter brukar jag täcka med sand inför vintern. Läs mer HÄR.

Dahlior trivs i sand
Dahlior trivs i sand

Det enklaste sättet att odla jordgubbar är i sand och gräsklipp. Det ska jag berätta om en annan gång. Jag skulle ha satt ett nytt jordgubbsland i år, men får skjuta på det. Så till våren ska jag visa hur jag gör. Busenkelt, men lite tid tar det ändå!

Även på jord fungerar gräsklippet bra, men behövs då i mindre mängd, då jorden också har en del näring.

2 reaktioner på ”Odla på enkelt sätt med sand och gräsklipp del 2

    1. Monica Söderström

      Kinesisk buskpion går jättebra, men jag har inte lyckats med de vanliga pionerna luktpion, rosenpion och andra, så till dem har jag lerjord. Åkerstedt däremot som uppfann metoden menar att allt fungerar i sand. Det kan ju bero på själva trädgårdsmästaren också:)

Kommentarer inaktiverade.