Det verkar vara enkelt att odla persikor, åtminstone om man har ett växthus. Jag har visat bilder från min dotters träd många gånger, men det tål att påminnas om det goda som väntar till hösten igen.
Det är sorten ‘Frost‘ som är mycket mer härdig än det står i böckerna. Här har trädet stått bra många år i zon 5 och en FB-vän i Hudiksvall har ett träd som trivs till och med i lerjord. Flera har redan beställt persikoträd hos BillaBlom och i redan i dagarna lägger vi beställning hos grossisten för att få bästa pris. Passa på och beställ direkt om du vill ha. Andra träd som är populära är silverpäron och den tåliga purpurapeln ‘Rubin’ med mörkrosa överdådig blomning. Till och med blåregn Wisteria ‘ Blue Moon’ ska klara sig i zon 4-5. Då den har efterfrågats tar vi hem några sådana också. Och den som vill ha rosablommande kan välja Prunus sargentii, bergkörsbär, som enligt vår tidigare stadsträdgårdsmästare är riktig tålig. Inne i Örnsköldsviks stad finns den i mängder, och klarar vintrarna utan problem.
Behöver man hjälpa till med pollineringen om man har persikoträd i växthus? Och finns det några små sorter. Mitt växthus är 2 meter som högst i tak. / Anna
Ja man går och duttar med en pensel. Jag känner inte till några små sorter, man skulle i såfall odla i en stor tunna, då begränsas rötterna så kan trädet inte växa lika mycket. Men då tål trädet inte att stå ute vintertid. Min dotter har växthuset på en murad sockel, det ger lite bättre takhöjd, men trädet vill ändå hela tiden ut genom takluxkorna så jag beskär efter skörden.
I sommar blir det ett spaljerat persikoträd mot en söderläge här i zon 1. Lite sugen på ‘Donut’ och ‘Frost’
För dig i zon 1 är det absolut något att satsa på!
Noen ganger må en bare prøve seg fram, og det hender jo at en lykkes med å få mindre herdige planter til å overleve 🙂