Övermogna bananer blir smarrig chokladbanankaka!

Numera kastar jag aldrig bananer utan sparar i frysen till denna smarriga kaka. Ibland tillsätter jag hackad choklad, och med en glasyr av choklad blir den riktigt lyxig, men kakan är väldigt god som den är. Riktigt mycket kakao i smeten gör sitt till.

Chokladbanankaka

Chokladbanankaka 200 gr ca 20-30 min


3 ägg
1,5 dl rårörsocker eller strösocker
100 g smör, smält
1 tsk malen ingefära
1 msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 väl mogna bananer, även sparade i frysen går bra. Tinade förstås.

Ev glasyr: 100 g mörk choklad, lite rårörsocker

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och blanda ner smöret. Tillsätt ingefära och vaniljsocker. Tillsätt blandningen tillsammans med mjölken. Mosa bananerna och rör ner den siktade kakaon. Blanda mjölet med bakpulver och bikarbonat och blanda ner det utan att vispa onödigt mycket. Rör ner bananblandningen. Grädda i smord och bröad form. Dubbel sats gräddar jag i liten långpanna. Grädda så lagom att kakan blir saftig och inte torr. Glasera ev med smält choklad och strö på rårörsocker.

Tänk vad gott det kan bli av gamla bananer som sparats i frysen!