Detta är ett betalt samarbete med reklam för DUTCH-BULBS.COM
En gammaldags perenn som är i ropet, är pionen, som man ofta hittar i gamla trädgårdar. Den överlever det mesta, kanske även trädgårdsmästaren, eftersom pioner kan bli hundra år!
Numera finns pionerna i otaliga varianter, som jag ger några smakprov på här. Det är lätt bli bli köpgalen och börja samla på dem. Precis vad som hände mig när jag besökte en trädgård med 150 pioner. Då startade jag min samling, som fortfarande utökas. 13 st olika har jag redan beställt i år från DUTCH-BULBS.COM och fler ska det bli. Så det dröjer inte så länge förrän jag har 100-talet pioner. Det finns alltid plats för en ny pion!
Här kommer lite skötselråd för pionrötter.
Barrotade pioner kan man ofta köpa på webben, kolla denna länk Peonies DUTCH-BULBS.COM. Rötterna kommer alltså utan jord. Köper du dem på hösten är det bara att gräva ner dem enligt anvisning HÄR. Vid köp på våren kan man gräva ner direkt när jorden är tinad. Men bättre är att först plantera i stor kruka, vattna en aning och ställa krukan svalt, i källare eller garage, så hinner pionen skicka ut små sugrötter innan den ska planteras ut. Krukplanteringen brukar jag göra så fort jag får hem rötterna, gärna redan i mars. Pioner rotar sig bäst i sval jord och trivs med kyla. Just därför är de en perfekt perenn här i Norrland. Eftersom det är svalare här kan vårplantering funka, innan sommarvärmen slår till. Sommartid står pionen mest bara stilla. Så söderut skulle jag nog förespråka höstplantering. Själv brukar jag plantera mina nyinköpta pionrötter i rymliga krukor och ställa ut dem när värsta nattfrosterna är över. Fram till hösten får plantorna stå bakom en buske, så solen inte värmer på krukan. Ge måttligt med vatten eftersom pioner inte gillar att stå i vatten. För mig passar det perfekt att gräva ner pionerna först i september/oktober, eftersom det är så mycket annat som ska hinnas under våren. Och så får jag hela sommarn på mig för att bereda plats för alla nya, ha,ha!
En bra idé är att plocka bort knopparna första sommaren så att blommorna inte tar kraft från tillväxten. De kan få bli fina snittblommor istället. Vänta tills knopparna blivit tjocka och kronbladen kikar fram. Bästa tidpunkten är när knoppen känns som en marshmallow när man trycker på den. Snitta stjälken snett och sätt i ljummet vatten. Klipp korta stjälkar så det mesta av stjälkarna lämnas kvar. På detta sätt slipper plantan ödsla kraft på blommorna första sommarn. Och du får en härlig bukett inomhus!
En annan ide´ är att gräva ner de pionerna som är krukade, med själva krukan kvar. Då störs inte rötterna och när hösten kommer är bara att plocka upp dem, ta av krukan och gräva ner slutgiltigt. Men eftersom pioner är känsliga för att stå i vatten måste det vara väldränerat där man satt ner krukorna.
Pioner gillar som sagt inte för mycket vatten, men de två första somrarna behöver de lite vatten ibland vid torka. Det gäller förstås både krukade och de som är nergrävda med eller utan kruka.
När pionerna har etablerat sig kan de nästan glömmas bort. Men lite gödsel i form av benmjöl eller kogödsel gillar de och när hösten kommer ska de vissnade stjälkarna klippas bort. Det blir mer och mer blommor för varje år, så jag tror inte man kan glömma pioner, egentligen!
Till sommaren hoppas jag kunna ha trädgårdsvisning i bästa pionblomningssäsong.