Rosor till alla!

Det gick fort i år. I vanliga fall blommar de gammaldags rosorna nästan hela juli. Doftande och rikblommig  är `Rosa Mundi´. Tur man har bilder att titta på nu när allt gått över…

Rosa Mundi, polkagrisrosen

Polkagrisrosen är härdig i zon 6, så den går att odla i en stor del av Sverige. Den ljuvligt doftande klätterrosen ´Frühlingsduft´ har hållit ut längst med några blommor kvar i slutet av juli. Den ska kunna remontera, vilket den aldrig gjort här, men i år kanske när sommarn kom tidigt?

´Frühlingsduft´ Spinosissima-Gruppen zon 5

Mossrosen ´Henri Martin´ har klarat sig i många, många år. En härligt mättat cerise färg och perfekt formande kronblad. Ännu djupare färg i verkligheten. Den är skuggtålig så jag har den vid österväggen tillsammans med ´Frühlingsduft´.  Men jag kan tänka mig att här i norr skulle den blomma mer i ett soligare läge. Men de soligare lägena räcker inte till för alla.

´Henri Martin´ mossros z 5, Centifolia Muscosa-Gruppen

Honungsrosen går man och längtar efter under försommaren. Den brukar vara översållad med mängder av lovande knoppar. Inte samma överdåd i år som vanligt på grund av snön som bröt av en del av de långa grenarna. I vanliga fall blommar den massivt trots att den också står vid österväggen. Nästa år – ny chans.

Honungsrosen ´Hybrida´ zon 5

Inunder den står persisk gulros, som när den är som bäst lyser ikapp med solen. Gult är ju faktiskt väldigt fint!

Persisk gulros ‘Persiana’ Foetida-Gruppen zon 5

´Frankfurt´-rosen blommar alltid i massor och så gjorde den även i år. En av de mest uthålliga. Sprider sig med rotskott som kan vara bra om man vill ha stora buskar. Men en rotspärr år bra att ha.

Gammaldags ros ´Frankfurt´ zon 6-7

Av de rosor jag presenterat blommar de flesta bara en gång, men då är det desto mer överdådigt. Jag kompletterar med kanadensiska rosor som ger blommor ända in i oktober. Vill du läsa om dem – använd sökrutan upp till höger! Men allt har sin tid. Först fruktträden, sedan syrenerna, sedan pionerna, sedan de gammaldags rosorna och nu tar liljorna över. En del av de de asiatiska är redan överblommade på grund av värmen, men i år kommer de värmekrävande orientaliska att hinna slå ut i tid och komma till sin rätt. Så nu tänker jag – inte blir det mycket kvar till hösten en sådan här tidig sommar? Jo tur att jag har dahlior och gladiolus, de levererar så länge det inte blir frost. Det känns avlägset, när till och med nätterna är varma. 20 plusgrader har vi haft som lägst ett flertal nätter.