Så bygger man (inte) en damm

Sedan vi för ett tiotal år sedan började vårt dammbygge har vi lärt oss det mesta i ämnet. Trial and error, typ. Jag hade läst allt vad jag kommit över i ämnet, men när det gäller är det lätt att försöka med en genväg. Jag läste att en damm tar mindre tid att sköta än motsvarande yta med gräsmatta. Det gäller säkert om det inte krånglar som för oss, men efter många om och men fungerar dammen nu bra på alla sätt och är till stor glädje.

Dammen ger trädgården en extra dimension när den förändras med väderlek och årstid
Dammen ger trädgården en extra dimension när den förändras med väderlek och årstid

Här kommer några goda råd för att bygga en naturdamm med tätning av gummiduk.

Placera dammen på ett av tomtens lägre ställen. Vatten rinner som bekant inte uppåt utan samlas alltid i en svacka. Markera dammens konturer med en vattenslang eller ett rep. Använd rundade organiska former om dammen ska vara naturlik. Vi valde en njurformad kontur med en liten sandstrand längs ena sidan. Stranden består av natursingel istället för fin sand som kan suga upp vatten och transportera vattnet till omkringliggande mark. Av den orsaken är också gräsmatta i anslutning till vattenlinjen inte bra. Dessutom blir det skräp i vattnet från gräsklippningen. Vid planteringarna är dammduken uppvikt lodrätt och sedan dold av stenar. Med dessa åtgärder behöver vi inte fylla på vatten särskilt ofta.

En strand av singel hindrar gräsmattan att suga upp vatten från dammen
En strand av singel hindrar gräsmattan från att suga upp vatten från dammen

Mät upp var vattennivån ska vara, så att du är förberedd på var det eventuellt behöver läggas fyllnadsmassa. Sätt upp några käppar runtom den blivande damman att ha som riktmärke. Till en liten damm kan du lägga en lång planka från käpp till käpp med ett vattenpass ovanpå, som visar när plankan är helt “i våg”. Annars finns det avvägningsinstrument och laser att hyra.

Planera vart fyllnadsmassorna ska fraktas, om inte du själv kan ta hand om dem. Det hade inte vi förberett så vi fick lite bråttom med att ordna tippningsplats för de 24 m3 vi grävde bort. Förutom grävmaskinen behövdes en lastbil för att köra bort massorna.

Tänk på att i en djup damm med stor vattenmängd är det lättare att få biologisk balans. Grunt vatten värms upp fortare vilket gynnar algtillväxt. Näckrosor vill ha djupt vatten, minst 80 cm. De kan övervintra om dammen inte bottenfryser, och även guldfisk.

När dammen är grävd, kontrollera dräneringen, genom att fylla lite vatten och se om det sjunker undan fort. Vi grävde vår damm mitt i sommarn, under en regnfri period. Gropen stod länge öppen medan vi sökte efter en gummiduk till rimligt pris. Hade det regnat den sommarn skulle vi sett att vatten samlades i gropen och kunnat göra en dränering från djupaste punkten redan från början. Istället blev det långt senare jobbig handgrävning på “låg nivå” för att komma åt under duken.

Här kan du läsa i tidigare inlägg om våra “vattenproblem”

Lägg tätskikt av riktig EPDM gummiduk. Efter problem med första duken som vi skarvat, beställde vi en duk skarvad på fabrik. Den har många års garanti och är superstark. Avskurna bitar från sidorna använde vi till en konstgjord bäck som fick sin form utifrån bitarnas storlek.

Vattnet syresätts med hjälp av en pump som cirkulerar vattnet via en konstgjord bäck
Vattnet syresätts med hjälp av en pump som cirkulerar vattnet via en konstgjord bäck

Vi grävde ut vår damm i en slänt så det ser helt naturligt ut att en bäck kommer uppifrån slänten. Att göra en konstgjord kulle som bäcken rinner fram ur, är svårt att få naturligt. Det blir mer likt en gejser än en svensk skogsbäck. Då är det i så fall bättre att ha liten höjdskillnad i bäcken – huvudsaken att det lutar lite åt rätt håll så kommer ju vattnet ner till dammen. Ju högre upp bäcken börjar i förhållanden till pumpens placering i dammen, desto kraftigare pump behövs det.

Att dölja gummidukens kanter är inte det lättaste, men viktigt för att den äkta känslan av en skogstjärn ska infinna sig. Vi har använt stenar, singel och betong, och växter förstås. Viktigt i sammanhanget är också att kanterna inte är branta, det är både svårt att få fint och det är farligt för husdjur och barn.

En trädgårdsdamm när den är som bäst kan vara en riktig idyll. Som när näckrosorna speglar sig i vattenytan och guldfiskarna svajsar runt.

Om hur man bygger en damm finns mycket mer att säga, men det fortsätter vi med en annan gång.

Näckrosen ´Attraction´ får stanna i dammen över vintern
Näckrosen ´Attraction´ får stanna i dammen över vintern

Blommig fredag finns mer att läsa på temat vatten.

 

 

26 reaktioner på ”Så bygger man (inte) en damm

  1. Vilken underbar damm! Precis en sån som jag vill ha – men som gubben min vägrar att göra (eller låta mig göra). Efter många års tjat fick jag för några är en liten fågeldamm (som ett litet vattenblänk) i trädgården, där gick gränsen sa han. Och efter förra årets vattenskador med omdränering av husgrunden så vågar jag inte ens nämna orden vatten i trädgården! Tyvärr, för jag har lärt mig en hel del nu sen jag läst ditt inlägg!!

    1. Monica Söderström

      Han anar nog hur mycket jobb det innebär innan allt är klart – även om ni följer mina råd. Och problem med vatten är inte kul, vi har också fått vattenskada några gånger. 3 gånger tror jag faktiskt att toan i sommarstugan har frusit sönder över vintern, och den nuvarande läcker en aning. Fast nu är golvytskiktet heltätt så inget händer längre.

  2. Tack för bra tips! Både på hur man ska göra och hur man INTE ska göra. Blogglandia är verkligen ett bra ställe att inhämta lärdom på.

    Sambon “tjatar” om att han vill ha en damm. Eller vatten i någon form i trädgården. Än så länge är jag inte övertalad. Vi får väl se om han lyckas den här säsongen 😉

    Trevlig söndag!

    1. Monica Söderström

      Ja men släpp honom lös då om han är beredd att göra jobbet själv. Är dammen stor blir det i och för sig en rätt stor kostnad också som man måste vara beredd på. Lycka till om det blir av!

  3. Vilken bra beskrivning, instämmer helt. En hel del är det att tänka på och trots att jag tyckte att jag läste allt jag kom över så fanns det ändå saker som missades och/eller blev tokigt och det är inte alltid så lätt att fixa till i efterhand. Själv har jag bara lite kvar med kanterna som jag vill ordna till bättre men det är ju så roligt när det blir bra! Och du har verkligen fått fram rätt känsla – så vilsamt och vackert!

  4. Åh, det var en riktigt fint! Härligt!
    Vore roligt att veta mer om de växter ni använt i och kring dammen.
    Allt gott!
    /Katarina

  5. Bra skrivet om “fällor” för dammförverkligande.Vi grävde vår första för ca 25 år sedan och har gjort om den en gång sedan dess, när fiskarna behövde större. Nu är det visst på gång igen…herr O vill ha ännu större vattenyta. Undrar var träden intill har sina rötter?

  6. Vacker damm du/ni har gjort. Själv ligger jag just nu sömnlös för att komma på hur jag kan renovera min damm…/Anja

    1. Monica Söderström

      ja visst kan det bli en del bekymmer. Lycka till, trägen vinner. Låt det ta tid och skynda långsamt.

Kommentarer inaktiverade.