Så lyckas du med frösådden inomhus, även med de krångliga fröna!

De flesta av våra sommarblommor och grönsaker för den delen gror bra i vanlig rumsvärme. Men ibland kan det krångla. När jag skrev om paradisblomster fick jag höra att den var svår att gro. Den är så otroligt vacker så det är synd att missa den. Även chili kan vara svår. Så nu kommer här ett inlägg både allmänt om frösådd och om de kinkiga fröerna. Så hoppas jag att du ska lyckas!

Paradisblomster ´Cherry Queen´ bild: Impecta

GÖR SÅ HÄR:
Fyll såjord ända upp i en ren kruka, gärna låg, och slå krukan några gånger i bordet, så jorden blir lagom packad. Jämna till ytan, ex med en sked, då kommer alla fröna på samma djup och de gror mer samtidigt. De blir lättare att om sköta så. Så fröna glest – står de tätt blir det lätt sjukdomar och de blir rangliga. Strö på lite jord, det brukar stå på påsen hur mycket, eller sätt fröna på ett djup av 3 ggr som fröets storlek. (En del frön är ljusgroende så de ska inte ha jord ovanpå. Läs mer om det längre ner i inlägget.) När du är klar med sådden är det dags för vattning. Om du vattnar ovanpå kan fröna flyta omkring, så bäst är bevattning underifrån. Ställ krukan i en skål med några cm vatten i cirka 15 minuter och låt jorden suga åt sig. När du ser att jorden mörknat är den fuktig. Låt den inte bli dyngsur! Dra en plast med lite lufthål i över krukan.

Du kan så i tomma plastförpackningar, men det måste vara hål i botten. De för körsbärstomater som har ett snäpplock är bäst. Tomma köttfärstråg är perfekt att ställa sådderna i!

Nu kommer kruxet med frönas krav på olika temperatur. De som inte nöjer sig med rumsvärme alltså. Paradisblomster vill ha 25-30 grader dagtid och vanlig rumstemperatur på natten. Jag brukar ställa sådderna på golvvärmen i badrummet eller ovanpå kylen, där är det bra värme. Det finns också speciella värmemattor att köpa. Vad jag kan minnas från ifjol så grodde paradisblomster fort så jag behövde inte trixa så mycket med att flytta dem över natten. Chilifrön gror också bra på golvvärmen. Dem brukar jag lägga i en burk med fuktigt hushållspapper. På samma sätt gör jag med luktärter som också kan vara svåra. När grodden visar sig lägger jag över fröna i varsin kruka med såjord. Här på bilden var jag sen med att lägga dem i jord, men det gick bra det också. Jag vet att en del lyckas bra med att så chili direkt i jord. Tänk på att grobarheten på frön kan variera, och gamla frön gror ofta långsammare.

Förgrodda frön, men lite förväxta

Ljusgroende frön ska förstås inte ha jord ovanpå, det gäller dem som är pyttesmå, men det finns också stora frön som ska ligga på ytan. Det ska stå på fröpåsen. Många misslyckas med exempelvis Törnrosas kjortel just därför att fröna torkar ut då det inte är jord ovanpå.
GÖR SÅ HÄR:
Så fröna på ytan och när krukan dragit in vatten (se ovan) ta en duschspruta och duscha fast fröna så de får bra kontakt med jorden. Dra över en plast, med enstaka lufthål. Ställ krukan ljust, gärna med en lysrörsarmatur eller annan växtbelysning bara 1-2 dm över. Törnrosas kjortel kan ta tid på sig, så då är det viktigt att jorden inte hinner torka ut. Jag brukar ta vara på egna frön från Törnrosas kjortel, egna är som färskast och gror bra. När bloggen firar födelsedag i februari kommer jag att ge bort några fröpåsar.

Klätterväxten Törnrosas kjortel

Frön till många perenner, buskar och träd, behöver tvärtemot kyla för att gro. HÄR kan du läsa om 5 enkla steg för att lyckas med dem.