Så planterar och sköter man barrotade pioner.

För alla ni som handlat barrotade pioner nu under våren (rötter utan kruka och jord) av BillaBlom eller på annat håll, kommer här råden samlade. Har jag missat något är det bara att fråga här i kommentarer. Flera har säkert nytta av det.

Luktpion ´Festiva Maxima´

Har du inte tid att plantera direkt ska du förvara pionerna så svalt som möjligt, men inte fryskallt. Pionrötterna kan ligga så länge, men för att de ska bilda rötter före sommarn behöver de få komma i kruka så fort det bara går. Följ mina råd om du vill, men det kan också funka mer eller mindre bra på andra sätt. Men här kommer en utförlig beskrivning för den som vill.

Pionrötter till ´Paula Fay´
  • 10 l kruka behövs för de allra största rötterna , eller ta en gammal plasthink och gör flera hål i botten. Rötterna ska rymmas och ha extra volym för jorden så för de mindre rötterna kan du minska krukan. I nödfall går det att kapa en för lång rot, men då måste snittet få torka till dagen efter.
  • Vår egen jord, de gula säckarna, är luftig och bra. Finns på Bjästa Handelsträdgård. En del använder rosjord till pioner, Hasselfors U-jord skulle jag tro också är bra. Undvik den billiga svarta högförmultnade planteringsjorden. Den känns svampig och tät och ger sällan ett bra resultat, speciellt på sikt eftersom den fort bryts ner ännu mer.
  • Håll pionroten i krukan och häll på jord. Finns det utrymme är det bra med 3-4 cm jord ovanpå ögonen, räknat från punkten där stjälkarna växer fram ur roten, se bilden. Annars får den det vid utplantering i trädgården.
De flesta pioner vill ha 3-4 cm jord ovanpå räknat från den punkt där skotten kommer fram, där pennan pekar.
  • Slå krukan i bordet flera gånger så jorden sjunker ihop lagom. Itoh-pioner kan ge skott nerifrån roten så dem kan man luta lite grann så skjuter det lättare flera skott. Itohs sätts med 5-6 cm jord ovanpå. Kanske inte görligt nu men när de kommer ut trädgården fixar man det. Ofta är jorden fuktig i säcken så vattna måttligt. Pionen har tjocka rötter, men det är bara lagerrötter, först när de tunna vita sugrötterna växer ut förbrukar pionen vatten, så vänta med nästa vattning tills jorden nästan torkat upp. Ofta sitter ögonen (skotten) på olika nivåer. Då ska du räkna från det öga som är högst upp.
Plantera barrotad pion i kruka med 3-4 cm jord ovanpå ögonen.
  • 5-10 plusgrader är idealet för att pionen ska bilda sugrötter. I början behövs inget ljus så en sval matkällare är toppen eller ett frostfritt garage. Om ett tag kan man börja ställa ut pionerna, mitten av april kanske, beroende på väder. De gillar kyla bättre än värme i alla fall. Invid en norrvägg dit regnet inte når fungerar det bra. Blir det kallt kan man skydda med fiberduk eller lakan. Husväggen håller också värmen. En del är riktigt noga och flyttar pionerna in och ut. Inte nödvändigt men orkar man så. Har man många som ska flyttas ( ja jag vet att en del investerade i rätt många pioner!) kan man ha dem i korgar eller kanske på en liten kärra.
  • Under försommaren kan du plantera ut pionen i trädgården, men bättre om den får stå i sin kruka fram till slutet augusti/början september. Då börjar pionens verkliga tillväxtsäsong. Pionen kan stå på vänt bakom en buske eller vid en husvägg med takutsprång. Se bara till att himlen inte vattnar för mycket. Heller på torrare sidan, pioner gillar inte att stå blött. Ofta har vi svarta krukor och när solen lyser på dem blir de mycket varma och pionen gillade ju hellre kyla. Så undvik direkt sol.
I höstas planterade jag denna pion, som stått på vänt . Den hade fått fina sugrötter.
  • Plantera så här: Gräv ur gropen 40-50 cm åt alla håll. Lägg en näve benmjöl längst ner i gropen och täck med lite jord. Blanda uppgrävd jord med några spadar väl förmultnad stallgödsel och kompost (eller kogödsel och barkmull på säck) och plantera pionen i den jorden. Plantera lite högre än du vill ha slutresultatet, för om jorden är nygrävd och porös , sjunker den ihop lite vid vattningen. Påsjord ska vi undvika, den innehåller mycket torv som på sikt gör jorden kompakt och även sjunker fort ihop. Däremot gillar många pioner lerjord, förutom Itohpioner som vill ha en sandigare och mer väldränerad jord. Inga pioner trivs om du har blött och stående vatten. Gör i så fall en upphöjd plantering, så att pionen växer på en låg kulle. Med bra plantering och vattning vid torka första säsongen kan pionen sedan nästan klara sig själv, fast ge den gärna lite kogödsel eller benmjöl varje år, mylla ner i en ring en bit utanför rötterna. Sedan är det bara att njuta år efter år. Pionerna växer sig större och större och ger fler och fler blommor. Det blir många buketter och det bästa ögongodiset!

En del köpte också liljelökar och andra perenner. Den skötseln berättar jag om i ett annat inlägg om någon dag.

Härliga buketter med romantiska pioner!

2 reaktioner på ”Så planterar och sköter man barrotade pioner.

Kommentarer inaktiverade.