Säkra kort i trädgården

För den som odlar i kallt klimat är det viktigt med en stomme av härdiga växter – säkra kort. Speciellt de vedartade växterna som tar tid att växa upp. Sedan ska man ju inte vara rädd att dessutom att testa sådant som inte ska gå hos mig enligt zonangivelsen. De växterna får bli kryddan, som man dessutom kan tänka sig ersätta ibland. Många “zonknäckare” har lyckats med växter som man tidigare inte ansett går att odla här i norr. En av dem är Curt Rydlinge som driver plantskola i Skellefteå. Vid plantskolan finns en spännade visnings- och testträdgård. Man blir förvånad när man ser vad som växer där. En del sydliga plantskolor anger ibland för låg zon, i brist på provodling i norr, kan tro, eller kanske för säkerhet. Gå in på Rydlinges hemsida här, får du pålitliga uppgifter om härdigheten.

Crataegus mordensis ´Toba

Crataegus mordensis ´Toba

PärlhagtornetCrataegus mordensis ´Toba´är en litet träd, ca 3 m högt, med de sötaste dubbla rosavita blommor. Rydlinge anger härdigheten till zon 5(6). Ett säkert kort således.

Det är olika mikroklimat i olika trädgårdar, ja till och med på en och samma tomt. I takt med att klimatet förändras flyttas zongränserna också norrut. Det kan jag se tydligt på skillnaden mellan vinterkylan i Nordingrå, zon 4, där vi har vår sommarstuga och trädgård, och hemma i Örnsköldsvik,zon 5. När vi köpte vårt ställe i Nordingrå 1994 var det oftast mycket kallare hemma i Örnsköldsvik, men nu har skilllnaden minskat markant.

Trädgårdsmästaren Alvar Eriksson, odlar härdiga buskar, bland annat med sticklingar från den här jättebusken på hans gård i Träsk, Ullånger. Sorten ´Strömsund´ klarar våra vintrar, så blomknopparna fryser inte bort. Ett säkert kort som synes.

Viburnum opulus ´Strömsund´
Viburnum opulus ´Strömsund´

Mikroklimatet kan man själv påverka genom läplanteringar, upphöjda planteringsbäddar, som ger en tidigare start på våren och varmare jord och genom att använda lätt jord med iblandning av grov sand. Jag själv odlar mycket i ren sand (med gräsklipp uppe på), det kan ge en zon bättre klimat.

Geranium phaeum 'Samobor'
Geranium phaeum ‘Samobor’

För oss här i norr är många perenner riktigt säkra kort. De (i vanliga fall) snöfattiga vintrarna söderut är påfrestande för perennernas rötter som utsätt för växelvis kyla och värme när de inte har snöskydd. Luftig snö isolerar lika bra som sågspån så där kan vi norrlänningar skatta oss lyckliga! Brunnävan, Geranium phaeum ‘Samobor’, med sina vackra blad, är en av mina favoritperenner. Den sprider sig visserligen mycket med frö, men för mig är det lagom, då odlingen i sand och gräsklipp gör att alla frön, såväl ogräs som önskade, har svårare att gro.

Här på bloggen bland rosor och bladlöss kan du läsa om fler säkra kort .

Ikväll kommer det utlovade dessertreceptet för påskmiddagen. Vi ses!

11 reaktioner på ”Säkra kort i trädgården

  1. Ja du det gäller att läsa på når man skall plantera olika växter, Jag tycker det är kul att bara testa men ibland kan det bli lite dyrköpt.
    Ha en fin Påsk
    Kram Meta

  2. Vilket informativt och härligt inlägg om säkra kort. Jag var inne och tittade på länken från Rydlinge plantskola. Vilken informativ och inspirerande sida.

    Glad Påsk!

  3. Att det kan skilja mycket hur man har planerat och gjort i trädgården är väldigt tydligt hos oss just nu. Jag har många upphöjda rabatter. Ett högt staket runt trädgården, häckar och mur. Jag har inte mycket snö kvar på min tomt och det har börjat spira både här och där medan mina grannar som har flacka tomter har 15 cm snö!!

    Zonknäckeri!!!

    Glad Påsk!

    1. Monica Söderström

      Då har du lyckats bra och vad roligt att få tidigare vår! Det vill vi alla ha!

  4. Väldigt sanna ord och här är ett till fan av Curt och Rydlinge……=)
    Önskar dig en god och glad påsk…!!!

    Kram Ninni

  5. Så sant som det är sagt. Begreppet Zongränser är en sanning med modifikation. Mycket annat spelar roll om härdigheten.
    Glad Påsk!

Kommentarer inaktiverade.