Det finns olika metoder att skola småplantor och alla verkar fungera. Vanligast är att fylla jord i en kruka och göra ett hål med en prickelpinne, jag brukar använda skaftet på en gammal sked. Nu gäller att INTE skada rötterna, därför lirkas plantan upp med pinnen och sedan får inte roten vikas när plantan stoppas ner i jorden. För att jorden ska sluta till mot plantan trycks jorden mot rötterna med prickelpinnen som sticks ner på sidan i krukan. Plantorna bör ha 4 blad, alltså ha fått sina karaktärsblad, det bladpar som kommer efter de första groddbladen.
Den andra metoden praktiseras på Nordvikskolan där jag fick min utbildning. Här brukar de DRA UPP småplantorna så att rötterna skadas-en sorts rotbeskärning. Jorden i sålådan bör vara torr för att inte hela roten ska följa med. Här är idén att en beskuren rot grenar sig och bildar ett bättre rotsystem. Istället för att göra ett hål i jorden, läggs plantan på jorden och roten TRYCKS NER med fingret. Den här metoden går förstås fortare vilket är viktigt på handelsträdgården, men hemma har man mer tid att pyssla om plantorna. Jag var skeptisk, så under utbildningen gjorde jag ett eget test – skolade ut hälften plantor med första metoden och hälften med andra metoden. I början var de dragna/tryckta plantorna sämre, men hann snart ikapp de från första metoden. Viktigt är att plantorna är små, gärna bara två blad.
Den tredje metoden lärde jag mig på praktik hos Spezialplant i Hammarstrand. Här pysslas det extra med småplantorna. Plantan hålls över krukan i lite högre läge än den ska ha och jorden fylls på eftersom runt roten och skakas sedan ihop genom att stöta krukan i bordet. Mer om den metoden berättar jag en annan gång.
Själv använder jag oftast metod ett till småplantor och metod tre till barrotade perenner.
Haha har jag inget minne av! Men så modig jag varit då som tordas skrivit nån kommentar emellanåt =)
Hur gick det med rosen du å jag beställde sambeställde, ‘Persian Yellow’? Ha dom klarat sig?
Ja du är modig du, men är man kunnig så… Nej jag beställde inte de rosorna då men köpte faktiskt 2 i förfjol som inte blivit så mycket av ännu. Nu vurmar jag för häck av Louise Bugnet har en stor säck barrotat med mig hem nu från Skåne . Fast jag torde sälja det mesta. Nog ska du väl komma till växtförsäjningen i sommar?
Louise Bugnet är fin! =)
Vi får se hur det blir med den saken, hur tiden räcker till… Tiden spring ju iväg så fort på sommaren!
Jag tror ärligt på Nordviks metod. Men man bör nog fundera på vilka sorter som verkligen tål en sådan rotbeskärning. Ta tex sommarphlox som har ett extremt känsligt rotsystem, den klarar inte den behandlingen! (jag har provat!) Så på det viset kan nog Nordviks metod vara lite vansklig. Men med den erfarenhet man skaffar sig under åren så tror jag Nordviks-metoden blir väldigt effektiv, både kostnadsmässigt (om man säljer), och kvalitétsmässigt. Har du jämför resultaten av de två olika utskolade planten när dom är utplanteringsfärdiga? Fick du nån skillnad?
Det finns fler fördelar om jorden är inte alltför blöt när man ska skola om heller. Plantorna har ju därmed dragit åt sig mindre vatten och är mer “elastiska” eller vad man ska säga. Därmed kan man vara mer hårdhänt med plantorna också. Jag anser ju också att man ska trö ner planterna så långt det bara går, då det oftast bildas rötter efter stammen också.
Enklast är ju ändå om man lägger ner lite tid vid sådden och sår direkt i plugg.
Vad kunnig du är, har du många års erfarenhet? Bra med dina kommentarer här på bloggen! Jag hade tyvärr inte koll på plantorna när de kommit längre. De försvann i mängden, men Nordvik jag ju gjort så här i alla år och det har funkat.
Jag är utbildad trädgårdsmästare sen 8 år, jobbat inom den gröna näringen lika länge… Odlat har jag gjort typ i 14-15 år snart. Usch, man börjar bli gammal! 😛 Driver väl upp runt 500-800 plant varje år för privat bruk, provat det mesta… Dessutom har jag jobbat med dig =)
Mvh
Du måtte ha bra utrymmen när du driver upp så mycket plant. Ja man lär sig mycket av att praktisera, mer än av studierna fast de ju absolut behövs. Själv har jag odlat i snart 100 år känns det som. Gjort alla misstag när man inte visste nåt utan bara köpte det som var vackert för stunden. Ja jag ante väl hela tiden att jag kände dig “Anonym”, du minns väl svaret jag fick, när jag tyckte du skulle gå in på bloggen och kommentera? Kul att du följer den!
Jora, utrymmen finns 🙂
Haha, då var jag inte längre anonym då! 😀 Men nej, jag kan inte minnas vad jag gav för svar?
Jo du sa- ” då får väl jag så mycket mothugg;)