Trädgården en solig vinterdag och en liten lektion i att klippa granhäck

Vintern är inte min favorit, men visst är det vackert. Idag var det inte så kallt så det var okej att vara ute. Vii åkte till sommarstället i Nordingrå -mycket snö att skotta bort och så måste jag bevaka mina träd mot objudna gäster. Rådjur till exempel. Äppleknoppar är bland det godaste de vet. Hur jag skrämmer bort rådjuren berättar jag imorgon i nästa inlägg.


Solljuset är så fint nu när solen ligger lågt och snön når nästan upp över mitt kastanjestaketet. Det är 90 cm högt så kan man ana snödjupet. Här har snön drivit upp men ute på gräsmattan mätte jag till 53 cm. Luftig lätt snö som skyddar växterna bra. Men jag vill inte ha 130 cm som ifjol…

Kastanjestaket köper du hos BillaBlom – troligen bäst pris. Vi säljer över hela Sverige!

Granhäcken är fin och jämn trots all snö, just för att den är välklippt och snön ligger som pudrad över den. Varje år klipper mannen in den hårt, men man ska bara klippa på årstillväxten. Klipper man längre in torkar den kvisten och skjuter inte nytt. Så det gäller att från början klippa i den form man vill ha. Den här häcken är klippt väldigt smal, vilket går bra om man gör det från början. Men toppen klipper man inte förrän den fått sin sluthöjd. Viktigt är också att häcken är smalare upptill. En konisk form med avkapad topp kan man säga. Då får hela häcken solljus uppifrån och ner.

Den här häcken på andra sidan av tomten är ett exempel på resultatet av mindre noggrann klippning. Snön lägger sig på grenar som är lite för långa och tynger ner dem, också för att formen inte är vidare konisk. Men det finns värre exempel…man ser mycket där man far fram men vill inte hänga ut någon…

5 reaktioner på ”Trädgården en solig vinterdag och en liten lektion i att klippa granhäck

  1. Lars Forslin

    Visst kan du sätta en tallhäck och det är ju det rätta i ett soligt, torrt och magert läge. Använd bergtall, Pinus mugo av sorten Mughus eller Pumilio. För att få häcken extra tät kan man toppa årsskotten just när de växer ut.

  2. Majkan

    Vad tydligt det syns hur viktigt det är med rätt klippning!

    Har du erfarenhet av att sätta granhäck i torrbacke? Är det ens lönt att försöka? Några tips som man bör tänka på vid plantering i så fall?
    Här i backen växer tallar, men tänker att det inte går att hålla en tallhäck fin på samma sätt. Eller? Fungerar det att beskära en tall? Kanske det fungerar med låga (risiga ) Contorta-tallar? Har du sett exempel på tallhäck som varit funktionell som vindskydd (och helst åtminstone lite prydlig)?
    Tyvärr är det också begränsat med plats här, annars skulle en bredare läplantering med tallar och lövträd fungerat bra.

    1. Monica Söderström

      Jag tror tyvärr att det är riskabelt med gran där, de har ju grunda rötter och när marken är frusen kan de inte få åt sig det vatten som barren dunstar under vårvintern. Och så blir det fula torkskador, tjältorka. Tallhäck har jag inte hört talas om, sedan är ju barren långa då den blir knappast tät och fin. Lärkhäck, däremot är jättefin, men tappar förstås barren på vintern. Desto finare när de slår ut ljusgröna på våren. Eftersom barren ramlar lider inte lärkhäcken av tjältorka. Går att klippa precis som granhäck. Ett snyggt alternativ jag gärna hade haft.

      1. Majkan

        Ja, det verkar som varken gran- eller tallhäck skulle bli bra. Inte så förtjust i staket, men det är väl bara det alternativet kvar om det behövs vindskydd året runt. Jag tycker egentligen häckar ger ett mjukare behagligare vindskydd.

        Har aldrig sett häck av lärk, så ska googla och se om jag gillar det. Skulle vara intressant att se hur en sådan häck ser ut på vintern.

Kommentarer inaktiverade.