Trädgårdsdesign hos bostadsrätten

Mitt första år som trädgårdsdesigner fick jag ett stort uppdrag hos en bostadsrättsförening i Örnsköldsvik och jag tar en sväng förbi ibland och tittar efter hur det tagit sig. Det är alltid enklast att designa om man väljer ett genomgående tema. Här hade jag tänkt “Ätligt”, eftersom det är en stor trend med närodlat och det kan vara trevligt för hyresgästerna att kunna plocka bär och frukt. Det kan vara precis lika vackert ändå. En bra princip vid design är att inte placera det största eller mest iögonfallande objektet i mitten, utan använda gyllene snittet, alltså att placera på en tredjedel in från sidan räknat. På bilden kan du se att äppelträdet står ca 1/3 in räknat från höger sida. Gyllene snittet finns mer att säga om men det får jag ta i ett separat inlägg.

Växter i tre höjder

Här fanns det förut ett gammalt, tätt, högt buskage. Ett sådant ger en otrygghetskänsla när man sitter bakom, för man behöver inte bara skydd utan också utblick. Gången fram till nästa hus bestod av övervuxna skifferplattor, nu blev det istället en grusad gång med kantsten enligt alla konstens regler. Förre vaktmästaren gjorde ett bra jobb där. Jag brukar välja minst tre olika höjder, här blir äppelträdet högst, och lägre höjden är körsbärsbusken på stam till höger som blir cirka 2 m, och så bakom bänken ska det vara två bukettapel som blir 1,5-1,8 m. Den ena har dött så det får vi fixa till våren. HÄR kan du se hur fin busken blir som stor. Jag hoppas att så småningom ska torkvindan de vill ha där att döljas. Perennerna står för den lägsta höjden och även den marktäckande bärbusken blåbärstry ´Anja´. När jag valde den var den rätt ny för mig men nu har jag sett att det är en toppenbra marktäckare mot ogräs och väldigt goda och nyttiga bär. Väldigt härdig och tålig, just sådana växter som behövs i sådana här miljöer. HÄR kan du se ´Anja´.

Superbra marktäckare under äppelträdet är flocknäva

Flocknävan, Geranium macrorrhizum, har verkligen fyllt upp bra under äppelträdet. Ingen har beskurit trädet, så till våren ska jag dit och fixa det och göra en del annat. Flocknävan släpper inte upp ogräsen och den dör inte av att man trampar där när det är dags för äppelplockning. Dagliljorna med sina böjda smala blad ger fin kontrast även när de inte blommar och den mörka nävan Geranium ´Espresso´ valde jag på temat ätligt, fast den nu inte är det, men kaffe brukar brukar man i alla fall inta. Precis i vårens första bladutspring är bladen så mörka och vackra. Den torde också bli fin av att klippas ner efter blomning precis som andra nävor. Och faktiskt är dagliljeknoppar ätliga, i Ostasien används de i matlagningen. Det har jag också nämnt i en artikel jag skrivit om dagliljeträdgården hos Bitte Nilsson i Hörnett. Artikeln publiceras i början av februari i tidningen Trädgård Norr.

Ewert vaktmästare på Vattentornets BRF

I höstas ringde den nye vaktmästaren Ewert och ville ha lite råd. Kul att det finns intresse att sköta om på bästa sätt. Det mesta hade lyckats bra, men något hade dött och där kommer ogräset fort. Min idé var att marktäckarna skulle hålla undan ogräset. Jättedaggkåpan som är överblommad funkar jättebra, men enligt Ewert tyckte hyresgästerna att den bredde ut sig för mycket. Då är bästa rådet att klippa ner den när blommorna börjar vissna. Om den tillåts fröa sig kan det bli för många daggkåpor och om man klipper ner den kommer nya fräscha blad. Ewert hade prövat klippa med häcksaxen, det låter praktiskt. För något år när jag var dit under sommaren hade det blivit så här frodigt. Trädet i bakgrunden är purpurapeln ´Rubin´ som blommar så vackert i rubinrosa på försommaren. HÄR kan du se min blommade purpurapel. Längst ner i inlägget bjuder jag på skissen till denna uteplats som alltså inte är samma som den första bilden.

Lättskött med mycket marktäckare, jättedaggkåpan med sina gulbruna vissna blommor är det dags att klippa ner.

Här kommer ritningen till uteplatsen på bilden. Jag har tänkt att från tidig vår och ända tills hösten ska något blomma. Även några doftande buskar finns med. Hoppas mobilbilden är tillräckligt tydlig och att det går att läsa namnen, ifall du vill veta de svenska växtnamnen,där de fattas,  genom att googla. Sortnamnen har jag för säkerhet skrivit längst ner i inlägget.

Ritning för uteplats med växter för soligt läge

Röllika ´Cerise Queen´
Jättedaggkåpa Alchemilla
Echinacea ´Magnus´
Philadephus ´Mont Blanc´
Ros ´Louise Bugnet´
Forsythia ´Northern Gold´
Physocarpus ´Dart´s Gold´
´Rubin´prydnadsäpple (purpurapel)
Waldsteinia
Nepeta x fassenii
Chokladkörsbär på stam
Tulipa tarda (lökväxt)
Spirea ´Candle Light´