Trädgårdsdesign i praktiken del 1 – marktäckande växter.

Trädgårdsdesign handlar inte bara om att komponera vackra växtkombinationer, utan först kommer de praktiska lösningarna. Det är viktigt att skötseln blir på en nivån som passar trädgårdsägaren. De flesta vill ha en lättskött trädgård. Att rensa ogräs tycker många är tråkigt, sedan kan det också ta mycket tid, mer än man har. Gräsmatta kräver också många timmars jobb per sommar. Då vill jag istället slå ett slag för marktäckande växter, olika perenner som växer ihop till ett tätt växtskikt. Speciellt på små ytor passar de, det spar mycket tid att slippa gå med gräsklipparen där. Flocknäva är en av de mest praktiska marktäckarna. Här har jag planterat dem runt äppelträdet för att slippa gräsets konkurrens om vatten och näring, dessutom slipper jag trimning runt stammen som kan riskera att skada.

Tålig marktäckare sol skugga torka
Flocknävan ´Spessart´ som underplantering till äppelträdet

Flocknävan, Germanium macrorrhizum, blir 30-40 cm hög och växer ihop bra. Men tänk på att jorden ska vara ogräsfri från början. Flocknävan trivs i både sol och skugga och tål torka när den är etablerad. Blommar fint i vitt vitrosa eller cerise och bladen doftar gott. En ytterligare fördel är att den är lätt att föröka. Bara att klippa sticklingar och plantera direkt där de ska växa. Klipp av topparna på en befintlig planta, helst med lite brunt längst ner på stjälken. Ta bort alla blad utom ett-två blad, plantera och vattna direkt och sedan vid torka.

Gratis perenner föröka perenner
Sticklingar av flocknäva

Jag ville fixa en jämn gräsmattekant längst ner på tomten, invid vägdiket. Bara för att köra en rand med gräsklipparen nedanför äppelhäcken och rosenplanteringen. Men jag insåg att det längs stocken som är invid rosorna skulle bli för smalt. Efter mycket funderande, kom jag på: – men flocknäva är ju perfekt! Massor av sticklingar kunde jag klippa, så nu är de satta tätt längs hela stocken som håller sanden som rosorna växer i, på plats. När de växer upp slipper man dessutom se stocken och mindre snygga stöd på den.

Flocknävesticklingarna kommer att täcka upp hela ytan.

Eftersom sommarn nu kommit ganska långt behöver de vattnas regelbundet, speciellt duscha på bladen. Vid vårplantering kan de sköta sig själva bra. I ytan har jag lagt lite köpt plantjord för att hålla undan ogräs. Fler bra marktäckare kommer i fler inlägg.