Tre tips för att plantera i ampel och kruka

En del började plantera för en månad sedan eller mer, och andra, liksom mig, har inte kommit till skott förrän nu. Biokol i ampelTips 1 är att blanda något fukthållande i jorden, då krukor torkar ut fort i sommarsolen. Ja, den lyser med sin frånvaro just nu, men sparar sina krafter till längre fram, hoppas jag. Förr köpte jag ett vitt pulver och blandade i jorden, men nu har jag gått över till biokol som dessutom innehåller mycket gödning. Näringsberikad kol som också är bra att blanda i trädgårdsjord, det kolsvarta jag har i handen på bilden. Bara att blanda ner i jorden. I trädgården kan man till och med bara lägga på jordytan och daggmaskarna tar hand om det. Förra sommaren växte det både bra i mina krukor och jag behövde inte vattna ofta trots att krukorna hängde under tak. I år ska jag blanda ner i i trädgårdslandet och testa biokolen där.

Tips 2 är att välja bra jord. De gula säckarna, “Vår egen jord”, från Weibulls, räddade många växter förra sommaren. De flesta av mina krukor får stå under bar himmel, och med så mycket regn som i fjol otrivs en del växter. Till exempel Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum, vill inte stå blött. Törnrosa trivdes så till den milda grad och växte flera meter. “Vår egen jord” är väldränerad med små lecakulor och grov struktur och innehåller både snabbverkande och långtidsverkande näring. I krukans botten har jag lagt större lecakulor. Avrinningshål behövs ändå.

Chrysan i utekrukor

Tips 3 har jag inte använt så mycket förr, men en trädgårdsvän berättade att när hon planterar krukor brukar hon strö Chrysan över jorden, hon liknar det vid att krydda. På förpackningen står att 1 tsk räcker hela sommaren till en liten kruka, men att krydda anrättningen som hon gör brukar ge bra resultat. Chrysan ska blandas ner i jorden och innehåller till stor del organisk – naturlig  – gödsel, något som alltid är bra. Äkta vara slår allt. Nästa inlägg om plantering blir om träd och buskar, några enkla men effektiva tips. Och lite om ympning ska jag också berätta.
Törnrosas kjortel

Som jag berättat tidigare har två stora Törnrosa övervintrat i tvättstugan, där de klättrat längs tvättlinorna. Nu är de på väg ut, men blir nog ledsna när jag klipper bort så mycket. Jag får se upp så inte hela vinterns möda förstörs av lite slarv nu.