Kontakt/Om

KONTAKT: 0736-37 22 12, info@gladigront.se
Snigelpost: Monica Söderström, Salsåker 220, 873 98 Nordingrå.

Här på bloggen får du följa min visningsträdgård genom årstiderna. Lättläst men ändå användbart både för dig som är erfaren trädgårdsodlare eller är nybörjare. Här hittar du tips på växter som klarar sig i kallt klimat, det finns massor av växter som trivs här i Norrland, men det skrivs för sällan om dem. HUR man odlar betyder också mycket för att lyckas. Och det som växer i Norrland går ju söderut också!

monica foton fr Håkan Nordström (6)En del andra matnyttiga tips också om ditt och datt – och recept.

Dessutom har du här information om våra varor och tjänster.

Jag som skriver heter Monica Söderström, är gift och bor nu i Nordingrå, i hjärtat av Höga Kusten, där vi har vår visningsträdgård, Monica´s Cottage Garden, Stor damm, engelskt växthus, en hörna med asiatisk inspiration, pionträdgård, många härdiga rosor och massor mer av roliga växter.

Vid Nordvikskolan har jag läst till trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare, jobbat ett år på en förvaltning och sedan läst till florist. Den sistnämnda utbildningen egentligen bara för min egen skull, för att det är så kul. Så du får se en hel del blomsterbinderi också, där jag pedagogiskt förklarar hur du enkelt kan göra själv.

Förutom jobb med GladiGrönt och BillaBlom fotar jag och skriver i en del trädgårdstidningar som Trädgård Norr och Allt om trädgård.

Trädgårdsarbete är så vansinnigt kul – det ger avkoppling, stimulans, motion, hälsa, ja det är min passion! Namnet GladiGrönt kommer från att det är min älsklingsfärg, ja grönt är en underbar färg, speciellt den ljusgröna färgen björkarna har när de slår ut. Grönt ger hopp och lugn och i  våra gener finns behovet av en grön miljö. Därför är jag Glad i Grönt!

41 reaktioner på ”Kontakt/Om

 1. Caroline Öberg

  Hej Monica! Nu till våren när näckrosorna ska i dammen igen, ska jag ge dem någon sort gödning eller klarar de sig ändå med bara vattnet i dammen?

 2. Maria

  Hej,
  Vi skulle så gärna köpa ett ex Acer platanoides Drummondii, Vitbrokig Lönn. I en trädgårdsbutik avrådde de att plantera sorten i full sol. Vad har du av erfarenheter av placering? Hur har det gått för ditt Acer Drummondii?

  Tacksam för er hjälp.
  Mvh,
  Maria

  1. Det är inget jag hört. Min egen växer bra i full sol. Däremot är det viktigt med god dränering. Fråga varför de anser att den inte tål full sol, kan du avgöra om det är något som gäller dig. Lycka till!

 3. Hej. Har försökt nå er per telefon men inget svar. Jag köpte 3 näckrosor av er den 2 Juni och 2 har börjat ha blad upp mot vattenytan men den tredje syns det ingenting . Min fråga är hur länge jag ska vänta på den eller var det ingen rot på den i lerklumpen? Alla tre kom i vatten omgående i lergjord och grus ovanpå i korg som Du beskrev.
  Mvh Caroline.

 4. Mikael Gideryd

  Hej, Jag kommer med några kanske underliga och svåra frågor, Jag bor sen 4 år i Ungern, och vi har ju ett helat annat klimat än vad det var uppe i Jämtland. Men fråga 1 är. Finns det zon kartor som täcker hela Europa, i stil med de zonkartor som täcker Sverige. 2, hur skulle Blå bergvallmo klara klimatet här nere och jorden, Vi har väldigt mycket lerjord och under sommaren väldigt varmt. Fråga 3. Förra sommaren planterade vi 4 kejsar träd runt huset med tanke dels på skönheten i träden, men även för att få skugga. Men nu läste jag för nån månad sen att det trädet ger ca 1000 kilo pollen årligen då det växt upp. Hur fungerar det för en astmatiker och pollen allergiker som jag? Jag vore tacksam för ett svar. Ty jag är än väldigt dålig på Ungerska

 5. Hej! har en pion som säkert är 20 år gammal och doftar gott. Rosa i kanterna och ljusrosa fylld inuti. Den har blommat varje år med många blommor men i år kom det bara 2 knoppar som har slagit ut. Jag vet att jag gett den kogödsel för kanske ett eller två år sedan. Tror du den har tagit paus eller är det något annat?

 6. Ulla Holmström

  Hej hur gick det med din delning av Vanda orkidén? Har själv en likadan som börjar bli hög. Framförallt hur gjorde du?Mvh Ulla

  1. Ja nu har jag två, en stor och en liten som växer långsamt. Jag la fuktig vitmossa runt rötterna och över den lilla en plastpåse. Nu står den lilla i en kruka med lecakulor i botten. Kolla upp så du få rätt mossa, den är inte vit…

 7. Hej Monica
  Har varit och plockat in några liter med havtorn i min trädgård med lust att göra nåt med bären av dina havtornsrecept, men hittar inget.
  Har för mej att du bakade med havtorn , tror att det var matbröd,
  och att man kunde använda torkade havtornsfrön till morgonfilen.
  Har jag fel?
  Försöker med sökrutan men kan bara baka blåbärsbullar och göra älgörtsdricka med lime. Hjälp! Med vänlig hälsning, Inger

 8. Kristina Nilsson

  Hej Monica, stort tack för att vi fick komma och uppleva din härliga plats i Nordingrå. Man får så mycket inspiration och ideer för sitt eget trädgårdsliv av dej.
  Det var ett privilegium att få vandra runt i din trädgård guidad av din kunskap och dina tankar och ideer.
  Jag är så imponerad vad som ändå fungerar och blir så vackert och frodigt i ett norrbacke längst Norrlandskusten. STORT Tack.

  Nu till min fråga – du hade så fiffiga kanter i dina rabatter och om jag inte minns fel så sa du att jag kunde köpa såna av dej, men jag hittar dem inte här på sidan, kan du skicka mej en länk?

  Nu ser jag fram emot att snart plantera mina fina Pioner från dej.

  bästa hälsningar
  Kristina Nilsson
  Sekab

 9. Gunnel appelberg

  Hej, och tack för alla fina tips på din sida
  Har du fortvarande frö kvar av judasträdet? Isåfall är jag inte att pröva här på västkusten!

  1. Monica Söderström

   Vad kul att du har nytta av mna skriverier! Nej judasträdet frön har jag inte kvar, det är så pass länge sedan så de hade kankse inte ens grott. Lycka till där på västkusten, det är så fint där!

  2. Angelika Liv

   Hej ! Jag är intresserad av att beställa en liten sekatör. Hur går jag tillväga då ? Mvh Angelika Liv

 10. Elisabeth Wikström

  Hej
  Vi besökte din plantskola Billablom idag. Jag får tacka för ett fint bemötande.Vi köpte en fin lilja
  som hette after eight.Vilken underbar doft.doften spred sig i bilen när vi for hem.Du hade fina växter som man blir sugen att inhandla. Ha det bra.

  1. Monica Björklund

   Nu har jag satt mina blommor , känner mej nöjd , vill påstå att det blir så vackert ,lön för mödan,skulle tycka att sommarn var trist utan detta , men i morgon blir det annat .

 11. Anne Petersson

  Hejsan alla glada!
  Ska äntligen flytta ut till landet med min lilla vovve. Kommer att ordna med blomrabbatter
  Och till våren blir de lite grönsaksland. Är en stor blom och rosälskare. Har haft en enorm trädgård en gång i tiden med massor av blommor o buskar. Bor i lägenhet nu. Och har nån enstaka perenn som följt med mig. O nu ska dom med igen

  1. Monica Söderström

   Då förstår jag att du är glad då du får börja odla igen! Titta in här fler gånger får du mer inspiration!

  2. Christina Wallberg

   Hej Monica.
   Var kan man köpa den fina ljuskransen med flingor. Har letat överallt. Du skriver ljusbutiken.nu. Men hittar inget sånt.
   Mvh Christina

   1. Ja visst är dom fina, inte så juliga heller. Tyvärr, ljusbutiken har slutat med innelampor och liknande. Men sök på Star Trading Snowflake Wreath, den har iaf funnits på Ellos, men kanske återkommer nästa jul. Den har sålts på Tradera också. Nu vet du vad den heter så du kan hålla koll i höst.Lycka till!

 12. Ann Hörnell

  Hej!

  Säljer du en sån där sax som man klipper av blommor o mindre kvistar med? Du sa den var så bra för små händer.
  Jag ser att man kan beställa på nätet också.

  kram
  Ann

  1. Monica Söderström

   Ja jag kommer att beställa hem en laddning längre fram. Jag har svarat dig på mail. Kul att du gillade symötet! Kram- Vi ses!

 13. Elisabeth Sporrong

  Behöver man inspiration inför odlaråret 2014 besöker man den här sidan. Du har så mycket läsvärt så man blir kvar alldeles för länge på kvällarna. Härligt med tävlingar också.
  Tack för titten för i dag, återkommer i morgon 🙂
  Hälsar Elisabeth

  1. Monica Söderström

   Vad bra då vet säkert jag det, då både du och en annan läsare tipsat om namnet. Jag har en till fin rosenpelargon som jag lägger ut bild av i nåt inlägg framöver, får se om ni kan det namnet också. Mvh Monica S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.